Festivalmarkt Wetenschapsfestival 2019

Bekijk, onderga en ervaar nieuw onderzoek op de festivalmarkt en stel uw vragen persoonlijk aan de onderzoekers. Er volgen nog meer onderzoekers op de markt, deze informatie wordt de komende tijd steeds verder aangevuld.

Agressie en gedragsproblemen; typisch voor jongens, maar ongewoon voor meisjes?

Helena Oldenhof, Psycholoog, afdeling Kindergeneeskunde, Amsterdam UMC (FEMNAT)

Agressief en opstandig gedrag zien we vaker bij jongens dan bij meisjes. Daarom was er tot nu toe weinig aandacht voor meisjes met dit soort gedragsproblemen. Maar uit de weinige onderzoeken, die er zijn, blijkt dat deze kleine groep meisjes zorgelijk is; ze hebben een hoge kans op lichamelijke, psychische en maatschappelijke problemen. Bovendien geven ze veel van hun problemen door aan hun kinderen. De hoogste tijd dus voor een grootschalig onderzoek naar deze meisjes. Helena en haar collega’s onderzoeken de mechanismen die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van agressief gedrag, zoals lichamelijke reactie op emoties. Zij onderzoeken of daarin verschillen zijn tussen meisjes en jongens met gedragsproblemen. Hierdoor hopen zij betere behandelingen te kunnen ontwikkelen voor meisjes met gedragsproblemen. Een van de testen is het meten van de huidgeleiding, waarmee in kaart wordt gebracht hoe mensen reageren op prikkels uit de omgeving. Op de festivalmarkt kunt u het onderzoek aan den lijve ondervinden! Meet uw
huidgeleiding om te zien hoe uw zenuwstelsel reageert op emoties.

Sprekers ook op de Festivalmarkt

De sprekers in de zaal zijn na afloop ook nog op de Festivalmarkt te zien, waar zij demonstraties geven en nog meer vertellen over hun onderzoek. U kunt dan uiteraard nog meer vragen aan hen stellen.

Verschillen tussen mannen en vrouwen bij een verslaving

Anne Marije Kaag, neurocognitief wetenschapper, post-doctoral researcher, afdeling psychiatrie Amsterdam UMC
Alles over de verschillende reacties in de hersenen bij mannen en vrouwen op verslavingstriggers, zoals cocaïne of drank. Op de markt laat Anne Marije zien wat voor beelden in het onderzoek worden gebruikt als triggers en wat dit doet met het menselijk brein bij vrouwen en bij mannen.

Hetzelfde genetisch defect, verschillende uitingsvormen

Wouter van Ballegoij, neuroloog in opleiding en arts-onderzoeker, afdeling Kinderneurologie, Amsterdam UMC
Meer over X-gebonden adrenoleukodystrofie, een zeldzame genetische ziekte met andere gevolgen voor mannen en vrouwen. Test zelf je balans op de evenwichtsplaat. Deze plaat meet hoe stabiel je staat/hoeveel je wiebelt, wat voor invloed het heeft of de ogen open of dicht zijn (dit verschilt bij gezonde personen en mensen die zich niet zo goed voelen) en meer.

Antropometrie bij genderchirurgie 

Floyd Timmermans, arts-onderzoeker, afdeling Plastische Chirurgie, Amsterdam UMC
Met 3D-technieken en meetmethodes bepalen wat iemands lichaam mannelijk of vrouwelijk maakt. Doe ook zelf mee aan het onderzoek - laat je opmeten - en help mee in de zoektocht naar de standaard van het menselijk lichaam. Voor het onderzoek worden op dit moment alleen mannen gezocht.  

Moeten mannen en vrouwen anders worden behandeld bij kransslagaderziekte?

Monique ten Haaf, arts-onderzoeker, afdeling Cardiologie, Amsterdam UMC
Alles over de ontwikkeling van kransslagaderziekte. Deze ziekte die een hartinfarct kan veroorzaken, verschilt tussen vrouwen en mannen.


En nog meer…

Spierkracht: de verschillen tussen mannen en vrouwen
Test je spierkracht op de festivalmarkt met een handknijpkrachtmeter. De meter wordt vaak gebruikt om te beoordelen of iemand voor een operatie in goede conditie is.

Ga naar Sprekers voor meer informatie over deze onderwerpen.


Wanneer en waar

Donderdag 12 september 2019 | 15:00 - 19:00 uur | Amsterdam UMC, locatie AMC | Collegezaal 4

Bestel de gratis tickets hier.

Volg al het nieuws over het Wetenschapsfestival ook op Facebook.