Festivalmarkt WIT Festival 2018

Bekijk, onderga en ervaar nieuw onderzoek op de festivalmarkt en stel uw vragen persoonlijk aan de onderzoekers.

Badmuts moet herseninfarct vaststellen in ambulance

Laura van Meenen, arts-onderzoeker, afdeling Neurologie

Het AMC is één van de voortrekkers geweest van een belangrijke behandeling van het herseninfarct: trombectomie. Deze behandeling heeft de uitkomsten van patiënten met een herseninfarct enorm verbeterd. Vijf tot tien procent van alle patiënten met een herseninfarct kan behandeld worden met trombectomie. Hoe sneller zij worden behandeld, hoe groter de kans op herstel: iedere minuut telt. Omdat trombectomie een technisch moeilijke behandeling is, kunnen niet alle ziekenhuizen dit bieden. Voor ambulancemedewerkers is het momenteel niet mogelijk om de patiënten die in aanmerking komen voor trombectomie betrouwbaar te identificeren. Ongeveer de helft van deze patiënten komt eerst in een ziekenhuis terecht waar trombectomie niet mogelijk is. Zij moeten in tweede instantie worden overgeplaatst en dat kost veel tijd. In het AMC wordt onderzocht of met een hersenfilmpje (EEG) -gemaakt met een soort badmuts met elektroden- patiënten die in aanmerking komen voor trombectomie in de ambulance kunnen worden geïdentificeerd. Als dit inderdaad lukt, kunnen deze patiënten in de toekomst direct naar het juiste ziekenhuis worden gebracht om zo hun kans op herstel te vergroten.

Virtueel de buitenwereld in met VRiendje

Morgianne Fraser, student-onderzoeker, afdeling Chirurgie

Patiënten die lange tijd in het AMC liggen moeten vaak belangrijke gebeurtenissen in het leven buiten het ziekenhuis missen. Om hen toch aanwezig te laten zijn op bruiloften, geboortes en andere ‘life events’, onderzoekt Morgianne Fraser het gebruik van VRiendje: een 360-graden camera met bijbehorende Virtual Reality bril, waarmee patiënten vanuit hun ziekenhuisbed virtueel de buitenwereld kunnen bezoeken. VRiendje lijkt op het eerste gezicht op een speelgoedrobotje, maar het apparaat verstuurt via een beveiligde verbinding video-livestreams over het internet. Die videobeelden komen terecht bij de VR bril die de patiënt op heeft. Mensen zijn zo in beeld en geluid verbonden.  Zo waant een patiënt zich vanuit zijn bed bijvoorbeeld in zijn eigen woonkamer, in zijn schoolklas of op een bruisend feest, afhankelijk van waar het robotje staat.

3D printen in medisch onderzoek

Cees Kes, ontwikkeltechnicus, afdeling Instrumentmakerij

Cees is ontwikkeltechnicus bij de afdeling Instrumentmakerij. Cees werkt met de 3D print techniek die onder andere wordt toegepast ter ondersteuning van chirurgie om complexe botbreuken te reconstrueren. Hij demonstreert op de markt de mogelijkheden die het 3D printen kan bieden voor diverse disciplines binnen het AMC.

Nieuwe technieken voor diagnose longaandoeningen

Arts-onderzoeker Annika Goorsenberg, en Arts-onderzoeker Lizzy Wijmans, Afdeling  Longziekten

Voor veel longaandoeningen is het belangrijk om weefsel te verkrijgen via bijvoorbeeld een bronchoscopie, waarbij hapjes worden genomen van de binnenkant van de luchtwegen. Soms weet je niet goed waar je deze hapjes moet nemen waardoor het moeilijk is om de diagnose te stellen. In andere gevallen neem je liever geen hapje omdat dit niet zonder risico’s is, er is bijvoorbeeld een kans op een infectie of een bloeding. Op de afdeling Longziekten (longendoscopie) wordt onderzocht of twee nieuwe soorten beeldvormende technieken, namelijk Confocal Laser Endomicroscopy (CLE) en Optische Coherentie Tomografie (OCT), de luchtwegen en het longweefsel goed in beeld kunnen brengen om bijvoorbeeld te kunnen helpen bij het stellen van een diagnose. 

Sprekers ook op de Festivalmarkt

De volgende sprekers in de zaal zijn na afloop ook nog op de Festivalmarkt te zien, waar zij demonstraties geven en nog meer vertellen over hun onderzoek. U kunt dan uiteraard nog meer vragen aan hen stellen.

Reanimatie in ambulance: mechanisch of met de hand?

Corina de Graaf, arts-onderzoeker, Amsterdam Resuscitation Studies (ARREST)/afdeling Cardiologie

Gaat Augmented Reality de ogen van de chirurg vervangen?

Ruud Schreurs, Technisch Geneeskundige, 3D Lab Amsterdam UMC Jene Meulstee, Technisch Geneeskundige, 3D Lab Radboudumc

Onderzoek met 3D camera naar kanker bij kinderen

Floor Postema, arts-onderzoeker, afdeling Kinderoncologie

Ga naar Sprekers voor meer informatie over deze onderwerpen

Foto's door Caroline Bruikman

Wanneer en waar

Donderdag 13 september 2018 | 15:00 - 19:00 uur | AMC Amsterdam | Collegezaal 4

Bestel uw gratis ticket(s) voor het WIT Festival.

Volg het WIT Festival ook op Facebook