Knock Out Cancer!

Een bijzondere sportieve samenwerking: VanBuitenSport en Joop 'Leeuwenhart' Kasteel organiseerden een Kickboks seminar om geld op te halen voor onderzoek naar Acute Myeloïde Leukemie.

Ruim 85 deelnemers kwamen zaterdag 9 april naar sportschool Burning Heart te Hilversum voor het kickboks seminar ‘Knock Out Cancer!’. Het sportieve evenement was een initiatief van Mascha van Buiten, tot juni 2021 werkzaam als oncologieverpleegkundige bij Amsterdam UMC en inmiddels eigenaar van VanBuitenSport, en voormalig wereldkampioen freefighten Joop Kasteel.

Foto: Marco ter Beek
Foto: Marco ter Beek

Joop kreeg in 2015 de diagnose Myelodysplasie (MDS), een voorstadium van leukemie. Er volgde een intensieve behandeling in Amsterdam UMC. Mascha en Joop weten door hun persoonlijke ervaringen wat patiënten met kanker meemaken. Daarom besloten ze dit seminar te organiseren en zo geld in te zamelen voor onderzoek naar Acute Myeloïde Leukemie (AML) van professor Mette Hazenberg. De bijzondere middag werd afgesloten met een vraagmaarraakessie en motivational speech van Joop.

Het seminar heeft maar liefst 6.472 euro opgebracht. Mascha en Joop kwamen naar Amsterdam om de cheque persoonlijk te overhandigen aan Mette Hazenberg.

(Foto van links naar rechts:
Mette Hazenberg, Joop Kasteel en Mascha van Buiten)

Leeuwenhart tegen leukemie
Samen met journalist Koen Scharrenberg schreef Joop het boek Leeuwenhart over de periode van zijn ziekte. De opbrengst van het boek komt geheel ten goede aan onderzoek naar leukemie. Meer lezen

Acute Myeloïde Leukemie (AML)
AML is een levensbedreigende kwaadaardige ziekte van het beenmerg. De ziekte ontstaat doordat een voorloper van gezonde witte bloedcellen kwaadaardig wordt en zo hard gaat groeien dat het gezonde beenmerg verdrongen wordt. Het onderzoek van professor Hazenberg richt zich op het ontwikkelen van nieuwe therapieën die de prognose van AML aanzienlijk verbeteren. Zij onderzoekt hoe het afweersysteem van de stamceldonor een afweerreactie maakt tegen de leukemie van de patiënt. Eerder is aangetoond dat getransplanteerde AML-patiënten antistoffen maken die heel specifiek AML-cellen herkennen. Hazenberg en collega’s onderzoeken hoe deze antistoffen kunnen worden toegepast als therapie. Daarnaast willen ze een diagnostische test ontwikkelen waarmee in een vroeg stadium na de transplantatie kan worden gecontroleerd of het donor-afweersysteem een goede anti-AML-reactie heeft gemaakt. Als dat niet het geval is kan worden ingegrepen om te voorkomen dat patiënten een recidief AML ontwikkelen. De uitkomsten van dit onderzoek kunnen een enorme stap naar een betere en minder risicovolle behandeling van AML betekenen. Meer informatie over het onderzoek

Wilt u dit onderzoek steunen?
Maak dan uw bijdrage over op NL11ABNA0488498570 ten name van Stichting AMC Foundation te Amsterdam, o.v.v. ‘Onderzoek naar AML’. Uiteraard kunt u ook altijd contact met ons opnemen voor meer informatie of om samen de mogelijkheden door te nemen in een persoonlijk gesprek: e-mail: amcfoundation@amc.nl, tel: 020-5661776.