Tien AMC bachelorstudenten naar Sri Lanka

De AMC Foundation heeft tien studiebeurzen van 2.500 euro kunnen toekennen aan tweedejaars AMC-bachelorstudenten die de kans krijgen om in Sri Lanka een maand onderwijs en praktijkervaring op te doen.

Dit doen zij samen met studenten van Duke University in South Carolina en de universiteit van Ruhuna in Sri Lanka. Begin juni zijn zij vertrokken. Een kans om hun kennis te verdiepen en hun horizon als toekomstig arts te verbreden.   

Het keuzevak, Global Health in Context: Sri Lanka, is de afgelopen 18 maanden ontwikkeld door The Amsterdam Institute for Global Health and Development in samenwerking met het AMC en Duke University in South Carolina en de universiteit van Ruhuna in Sri Lanka. Het is de enige tweedejaars cursus in het AMC Bachelor of Medicine-programma dat een kans biedt om in het buitenland te leren.

Door gezondheid en gezondheidszorg te observeren in een omgeving met weinig middelen, voegt de cursus een uniek perspectief toe aan het onderwijs. "We kunnen lessen in een klaslokaal geven en video's laten zien, maar het is een heel andere leerervaring wanneer studenten het zelf zien", zegt Guus ten Asbroek, coördinator van de cursus en onderwijscoördinator van het Amsterdam Institute for Global Gezondheid en ontwikkeling.

"Het doel is om de groep een unieke leerkans te bieden en hun kennis van en passie voor wereldwijde gezondheid te verdiepen, terwijl zij samenwerken in een internationaal team om problemen en mogelijke oplossingen vanuit een breder perspectief te bespreken."

Het selectieproces voor studenten omvatte een formele aanvraag, een essay en een interview.

"Voor mij is lezen over de wereldwijde gezondheid en het bijwonen van lezingen daarover tot nu toe erg interessant geweest, maar ik denk dat het feit dat ik er echt ben en alles met mijn eigen ogen bekijk, de meeste impact zal hebben," vertelt student Durga Vishwakarma.

Na afloopt wordt de cursus geëvalueerd. Doel is om de cursus elk jaar aan te bieden.

De beurzen zijn mogelijk gemaakt door giften aan Het Jonge Talentenfonds.

Meer over The Amsterdam Institute for Global Health and Development