Wij willen iets terugdoen

‘Het is gewoon een rotziekte,’ vertellen Eric Wetzels en Jaap van der Breggen over slokdarmkanker. Beiden spreken uit eigen ervaring. Wetzels omdat bij hem slokdarmkanker werd gediagnosticeerd en Van der Breggen omdat zijn vrouw slokdarmkanker had.

Eric Wetzels, ondernemer, en Jaap van der Breggen, voormalig accountant, zetten zich in voor meer geld voor onderzoek naar slokdarm- en maagkanker. Dit doen zij als bestuursleden van het Slokdarm- en Maagkanker Fonds (SLMK Fonds), een fonds op naam dat onderdeel uitmaakt van  de AMC Foundation. 

V.l.n.r. Jaap van der Breggen en Eric Wetzels
V.l.n.r. Jaap van der Breggen en Eric Wetzels

Belofte aan mijn vrouw
‘Het is een belofte aan mijn vrouw dat ik mij blijf inzetten voor het Slokdarm- en Maagkanker Fonds. Zij overleefde slokdarmkanker, maar overleed helaas enkele jaren daarna aan hersentumoren. ‘Dat is heel veel pech, zo kan het gaan in het leven’, vertelt Van der Breggen. Nadat zijn vrouw was geopereerd en herstellende was van slokdarmkanker besloten zij dat zij ook zelf iets wilden doen. Van der Breggen nam in 2016 het initiatief om het fonds op naam op te richten. ‘De operatie van mijn vrouw was geslaagd, maar wij realiseerden ons dit alleen mogelijk was door het onderzoek dat al gedaan is. Dit kost heel veel geld, daarom wilden wij financieel bijdragen aan het verder verbeteren van de behandeling van slokdarmkanker’.

Buiten de gebaande paden

Wetzels werd in 2013 geopereerd aan slokdarmkanker. ‘Ik ben bij verschillende specialisten in verschillende ziekenhuizen geweest en uiteindelijk kwam ik in het AMC, inmiddels het Amsterdam UMC, terecht. Er was mij eerder verteld dat opereren geen optie meer was, maar tot mijn verrassing zagen de chirurgen in het Amsterdam UMC nog wel mogelijkheden. Zij wilden mij opereren. En dat is goed gegaan, ik loop nog steeds rond. Ik voel een grote dankbaarheid jegens deze chirurgen. Zij durfden buiten de gebaande paden te treden en daarom wil ik iets terugdoen’. 

Wetzels en Van der Breggen kwamen met elkaar in contact en zo voegde Wetzels zich eind 2017 als bestuurslid bij het SLMK Fonds.

Lange en zware operatie

Wetzels: ‘Het overlevingspercentage bij slokdarmkanker na vijf jaar is ongeveer 20%, dat is niet hoog. De meeste mensen komen er te laat achter dat ze slokdarmkanker hebben. Vaak kan er dan nog maar weinig aan worden gedaan. Slechts een kwart van de patiënten met de diagnose slokdarmkanker kan worden geopereerd. Driekwart van de patiënten kan alleen een levensverlengende behandeling krijgen. De impact van een operatie is enorm. Het is een lange en zware operatie. Elke patiënt heeft ook een ander verhaal over het verdere verloop. De een heeft na de operatie bijna nergens last van en de ander kan nog jarenlang klachten ervaren’. ‘Ja’, beaamt Van der Breggen, ‘na een operatie ben je er nog niet. Mijn vrouw had bijvoorbeeld veel last van reflux (terugstromen van maaginhoud in de slokdarm of de mond) en zij had lang moeite met eten, maar de klachten zijn inderdaad bij iedereen anders. Onderzoek naar het vervolg is daarom ook belangrijk’.

Overlevingskans
‘Wij zien dat er weinig geld beschikbaar is van de grote reguliere fondsen voor onderzoek naar deze vorm van kanker. Daar heb ik ook begrip voor, er krijgen heel veel mensen jaarlijks te horen dat zij kanker hebben, maar 2% daarvan is slokdarmkanker. Alleen als je zelf slokdarmkanker hebt, of iemand in je naaste omgeving, dan wil je juist dat daar onderzoek naar wordt gedaan’, zegt Wetzels. ‘Elk jaar krijgen ongeveer 2.500 mensen te horen dat zij slokdarmkanker hebben. Wij willen het perspectief voor hen helpen verbeteren’. Van der Breggen: ‘Dit doen wij door geld te werven voor meer onderzoek. Ons doel is dat er in de toekomst minder patiënten overlijden aan deze ziekte’.   

Draag zelf bij aan onderzoek naar slokdarmkanker 
U kunt direct doneren via steunamc.nl of zelf een fondsenwervende actie organiseren. Uiteraard kunt u ook altijd contact met ons opnemen voor meer informatie of om samen de mogelijkheden door te nemen in een persoonlijk gesprek. T: 020-5661776, E: amcfoundation@amsterdamumc.nl.

Over het SLMK Fonds
Het Slokdarm- en Maagkanker fonds (SLMK Fonds) werft fondsen om onderzoek te financieren naar slokdarm- en maagkanker. Zo komen mensen zelf in actie voor maag- en slokdarmkanker, bijvoorbeeld door het rennen van een marathon, het beklimmen van de Kilimanjaro, en worden events georganiseerd, waarbij (een deel van) de opbrengst is bestemd voor meer onderzoek. Onder andere een autorit door de bollenvelden door Rotaryclub Rijnwoud en het klassieke auto’s en vliegtuigen evenement Classic Wings and Wheels. Mede dankzij de steun van het SLMK Fonds is de TIGER studie gestart; het doel van deze studie is om te onderzoeken wat het uitzaaiingspatroon van slokdarmkanker naar de lymfeklieren is, zodat een wereldwijd uniform classificatiesysteem ontwikkeld kan worden. Daarmee kan per patiënt de beste behandeling worden bepaald, onnodige complicaties worden voorkomen en kan de kwaliteit van leven worden verbeterd. Binnenkort worden de eerste resultaten verwacht.

Meer over het SLMK Fonds

Informatiemiddag over slokdarmkanker

Op vrijdag 31 januari wordt in het Amsterdam UMC een informatiemiddag over slokdarmkanker georganiseerd. Een middag met informatie over de behandeling, nieuwe ontwikkelingen en onderzoek.

Aanmelden en meer informatie informatiemiddag slokdarmkanker

Lees ook een interview met de maag- en slokdarmchirurgen Mark van Berge Henegouwen en Suzanne Gisbertz.