Zestien beurzen voor veelbelovend talent

Dit jaar ontvangen maar liefst zestien jonge talentvolle onderzoekers een beurs van het AMC Jonge Talentenfonds.

Dit fonds, dat mogelijk wordt gemaakt door giften van particuliere donateurs, biedt jonge onderzoekers van het Amsterdam UMC, locatie AMC, de kans een studie of stage te volgen aan een internationaal topinstituut. Eind 2018 zijn de aanvragen van de promovendi beoordeeld door de selectiecommissie van de Graduate school en begin januari is bekend gemaakt wie de zestien beurswinnaars zijn. De winnaars gaan naar gerenommeerde instituten uiteenlopend van Oregon Health and Science University in Portland, Verenigde Staten, tot Aarhus University in Denemarken.

Onderzoek naar risico bloedstolsel bij kanker
“Ik hoop door de onderzoeksperiode een bijdrage te leveren aan mijn onderzoeksveld. Daarnaast hoop ik veel te leren van het werken met gerenommeerde wetenschappers in een andere omgeving dan ik gewend ben,” vertelt arts-onderzoeker Frits Mulder (afdeling Vasculaire Geneeskunde). Hij vertrekt in 2019 naar Aarhus University in Denemarken om daar een stage te volgen. “Het risico op een bloedstolsel is verhoogd bij patiënten met kanker. Voor veel soorten kanker is de hoogte van dit risico echter nog onduidelijk, evenals het risico op de lange termijn. Tijdens mijn verblijf in Aarhus zal ik met behulp van de aanwezige unieke bevolkingsregisters dit risico zeer nauwkeurig kunnen inschatten,” vervolgt Frits. “De stage biedt de mogelijkheid relevant onderzoek te doen met data die niet voorhanden zijn in Nederland. Mocht de stage succesvol zijn, dan is er een mogelijkheid dat andere leden van mijn onderzoeksgroep in de toekomst ook mogen samenwerken met de universiteit van Aarhus.”

Wel of geen slokdarmkanker
Ook Sanne Hoefnagel (afdeling Maag-, darm- en leverziekten) heeft een beurs ontvangen. Zij gaat dit jaar naar de Mayo Clinic in Minnesota. “De Mayo Clinic in Rochester, Minnesota, is al heel lang het beste ziekenhuis op het gebied van maag-, darm- en leverziekten in de Verenigde Staten. Ik zal een bezoek brengen aan een groep gespecialiseerd op Barrett slokdarm, dat toponderzoek én top patiëntenzorg levert,” vertelt zij. Sanne hoopt met haar onderzoek te kunnen voorspellen of mensen met een Barrett slokdarm wel of geen slokdarmkanker krijgen. Bij mensen met een Barrett slokdarm is een deel van de slokdarm bekleed met ander weefsel dan normaal. Bij een klein percentage van deze mensen ontstaat slokdarmkanker. “De kennis en vaardigheden die ik zal leren tijdens mijn bezoek kan ik weer overbrengen op mijn collega’s in Nederland. Ook zal ik de onderzoeksresultaten die we in Nederlandse patiënten hebben gevonden valideren op patiënten materiaal uit Amerika. Meekijken in een topinstituut als de Mayo Clinic is een geweldige en nuttige ervaring voor mijn geambieerde carrière als maag-, darm- en leverarts. Ik ben erg blij met deze beurs die dit mogelijk maakt.”

Wilt u ook doneren aan het AMC Jonge Talentenfonds?
Vul dan het donatieformulier in.

Meer informatie over het Jonge Talentenfonds