Cardiogenetica (polikliniek)

Informatie over uw afspraak op de polikliniek voor Cardiogenetica.

Contact en afspraak

Hier behandelen we mensen met hartziekten en onderzoeken we mensen op de erfelijkheid van deze hartziekten. Als u bent doorverwezen naar deze polikliniek dan behoort u waarschijnlijk tot een van de volgende groepen.

Bezoekers van de polikliniek Cardiogenetica

Op de polikliniek Cardiogenetica in het AMC worden voornamelijk drie groepen mensen onderzocht. Namelijk mensen met:

 • Cardiomyopathieën: dit zijn ziekten van de hartspier, die meestal erfelijk zijn. Deze hartspierziekten zijn grofweg te verdelen in drie groepen:
 1. Hypertrofische cardiomyopathie (een te dikke hartspier, HCM)
 2. Gedilateerde cardiomyopathie (een verwijde hartspier, DCM) en
 3. Aritmogene cardiomyopathie (een hartziekte gepaard gaande met hartritmestoornissen, ACM).
  • Elektrische hartziekten: dit zijn afwijkingen in de elektrische activiteit van het hart. Dit kan leiden tot een te langzame of juist een te snelle hartslag. Voorbeelden van deze elektrische hartziekten zijn het lange-QT syndroom (LQTS), het Brugadasyndroom en de inspanningsgebonden kamerritmestoornissen (CPVT).
  • Een plotselinge hartdood op jonge leeftijd in de naaste familie, zonder dat de oorzaak bekend is. Vaak is hier sprake van een erfelijke hartziekte. We gaan u dan onderzoeken om daar zeker van te zijn.

  Voor- en nadelen van erfelijkheidsonderzoek

  U kiest zelf of u onderzocht wilt worden. Om hierover een beslissing te kunnen maken zullen we u goed informeren. Ook is het belangrijk dat u weet wat de gevolgen kunnen zijn op psychosociaal en financieel gebied. Dit bespreken we allemaal tijdens uw eerste afspraak en voor u is er vervolgens voldoende tijd om vragen te stellen. Later kunt u zelf beslissen of u wel of niet onderzocht wilt worden.

  Route

  De polikliniek Cardiogenetica is bij de polikliniek Klinische Genetica, in het polikliniekgebouw (bouwdeel A) op de tweede etage. Om er te komen neemt u de hoofdingang Poliklinieken en loopt u rechtdoor, voor de koffiecorner de lift naar de tweede. Daar kunt u zich melden bij balie 4.

  Cardiogenetica

  020 - 566 5281

  Wachttijd Cardiogenetica

  Wachttijd polikliniek circa 8 - 12 weken.

   Meer over uw bezoek aan het AMC: