Dagcentrum Kinderen

Informatie over opname voor kinderen op het Dagcentrum.

Contact en afspraak

Uw kind wordt opgenomen in het Dagcentrum vanwege een ingreep of behandeling waarvoor het medisch niet noodzakelijk is om een nacht in het ziekenhuis door te brengen. Het kan daarbij gaan om een chirurgische ingreep of een andere behandeling onder narcose.

Wat kan ik verwachten?

Uw kind kan begeleid worden door twee ouders of verzorgers. Ter voorbereiding op de opname in het Dagcentrum krijgt u de folder Dagcentrum (dagopname kinderen).

Hoe bereid ik mijn kind voor?

Het is belangrijk dat u uw kind voorbereidt op een dag in het ziekenhuis door te vertellen wat hij of zij bewust mee gaat maken. Door uitleg kunt u uw kind geruststellen. Wat u aan uw kind kunt vertellen, is afhankelijk van de leeftijd.

Voor jonge kinderen is een korte, eenvoudige uitleg meestal voldoende. U kunt bijvoorbeeld vertellen waarom opname in het ziekenhuis nodig is, hoe een ziekenhuis er van binnen uitziet en dat u als ouder bij hem of haar mag blijven op de momenten dat hij of zij niet in slaap (narcose) is. Er is een speciaal boekje voor uw kind om in te kleuren: Dagcentrum; informatie kinderen.

Het is raadzaam al de onderwerpen meer dan eens ter sprake te brengen. Zo kan uw kind alvast wennen en krijgt het de tijd om vragen te stellen. U komt er bovendien achter waar herhaling of aanvulling van de informatie nodig is.

Voorwaarden

Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan een behandeling in het Dagcentrum:

  • uw kind heeft begeleiding van een meerderjarige;
  • als u met de auto gaat, is naast de bestuurder een tweede begeleider nodig voor uw kind.;
  • uw kind gaat niet met het openbaar vervoer naar huis;
  • uw kind heeft goede opvang na de operatie, gedurende 24 uur;
  • uw kind of de begeleider kan zich in het Nederlands of Engels verstaanbaar maken;
  • u of uw kind bent telefonisch bereikbaar;
  • nagellak en make-up dienen voor de ingreep verwijderd te zijn;
  • uw kind is nuchter, zoals hieronder beschreven.

Soms kunnen opnames niet doorgaan omdat uw kind verkouden is of griep heeft. Neemt u bij twijfel nog vóórdat u naar het AMC gaat de temperatuur van uw kind op. Hetzelfde geldt als uw kind in aanraking is geweest met een kinderziekte, bijvoorbeeld rode hond, roodvonk of waterpokken. In deze gevallen dient u het Dagcentrum te bellen.

Naar huis

Als alles goed verloopt, mag uw kind dezelfde dag naar huis. Indien u met de auto gaat, is naast de bestuurder een tweede begeleider nodig voor uw kind. In verband met de nawerking van de narcose is het niet toegestaan om met het openbaar vervoer te reizen. Wel kunt u een taxi nemen. In de regel wordt bij het vertrek een afspraak gemaakt voor een poliklinische controle.

Het Dagcentrum behandelt ook volwassenen. Informatie hierover vindt u op de pagina Dagcentrum Volwassenen.

Dagcentrum

020 – 566 4458

Meer over uw bezoek aan het AMC: