Diabetische voet

Revalidatie bij patienten met diabetische voetproblemen.

Veel voorkomende voetproblemen bij diabetes
Veel voorkomende voetproblemen bij diabetes

Als u langer diabetes heeft, kunt u problemen krijgen met uw voeten. Vaak begint het onschuldig, met te veel eelt, kloven of kleine wondjes. Deze kunnen snel veranderen in grote wonden die niet herstellen. In het ergste geval is amputatie nodig. Het Diabetisch Voeten Centrum van het Amsterdam UMC is specialist in het behandelen van deze klachten en helpt u ze te voorkomen.

Aandoening

Diabetes beschadigt zenuwen

Diabetes beschadigt zenuwen en bloedvaten
Diabetes beschadigt zenuwen en bloedvaten

Door de diabetes is het bloedsuikergehalte in uw bloed verhoogd. Als gevolg daarvan raken uw zenuwen beschadigd (polyneuropathie). Dat kunt u merken doordat de vorm van uw voet verandert, of aan een pijnlijk, tintelend, of juist doof gevoel in uw voeten. Omdat uw zenuwen minder goed werken en de vorm van uw voet verandert, kunt u een wond krijgen zonder dat u het voelt. Daardoor kunt u er te lang mee doorlopen. U blijft op deze manier druk uitoefenen op één plek, die niet meer goed kan herstellen.

Bloed stroomt minder goed

Door de diabetes en de zenuwbeschadiging werken uw bloedvaten slechter en raken de vaatwanden beschadigd. Hierdoor stroomt het bloed minder goed en genezen wonden slechter.

Afweer werkt minder goed

Bij diabetes werkt ook de afweer van uw lichaam minder goed. Daardoor kunnen wonden sneller ontstoken raken. Het begint met kleine en oppervlakkige ontstekingen. Wanneer u daar te lang mee doorloopt en er druk op die plek blijft bestaan, ontstaan diepe ontstekingen. Die kunnen tot op het bot gaan. Dat is levensbedreigend. Het is belangrijk om dat te voorkomen.

Diagnose
U werkt samen met een groot team deskundigen
U werkt samen met een groot team deskundigen

De diabetische voet is een ingewikkeld probleem. Daarom werkt u samen met een team van specialisten in verschillende vakgebieden. Het team bestaat onder andere uit een internist, revalidatiearts, vaatchirurg, podotherapeut, wondconsulent, schoentechnicus, gipsverbandmeester en soms een orthopedisch chirurg.

Aanpak bespreken

Uw behandelend arts verwijst u naar de polikliniek revalidatie van het Amsterdam UMC. U maakt daar eerst kennis met een wondconsulent, een revalidatiearts en/of een internist. Ze onderzoeken samen uw voetproblemen en bepalen de oorzaak. Daarna overleggen ze met u en de andere specialisten wat de beste aanpak is.

Behandeling
Behandelen van een voetwond heeft verschillende vormen
Behandelen van een voetwond heeft verschillende vormen

Behandeling van uw diabetes Een diabetische voet kan een teken zijn dat het niet goed gaat met uw diabetes. De internist onderzoekt daarom ook of de behandeling van uw diabetes moet worden aangepast. Bijvoorbeeld met nieuwe medicatie of een andere dosering. Het is ook belangrijk dat u aandacht besteedt aan uw leefstijl en de verzorging van uw voeten. Het team helpt u om beter om te gaan met diabetes.

Infectie behandelen

Als uw diabetische voet gepaard gaat met een ontsteking moet hier onmiddellijk iets aan gedaan worden. De internist zal soms antibiotica voorschrijven, om de afweer te ondersteunen en de infectie te bestrijden.

Uw wond verzorgen

U werkt samen met een gespecialiseerde wondverpleegkundige. Deze legt uit hoe u de wond thuis verzorgt. Met goede verzorging draagt u bij aan het herstel van de wond.

Druk wegnemen

De eerste stap in de behandeling is om de druk op uw voet weg te nemen van de plek waar de wond zit (offloading). Bij uw eerste afspraak krijgt u daarom een voetdrukmeting. U loopt daarbij over een drukmeetplaat. De specialist ziet dan precies hoeveel druk er op die plaats onder uw voet is. Als deze te hoog is, kan het zijn dat u gips krijgt voorgeschreven of TCC (Total Contact Cast). Dit werkt het beste om de druk weg te nemen. Als dat niet mogelijk is, dan wordt geprobeerd met bijvoorbeeld vilt of een speciale schoen de druk te verminderen.

Uw doorbloeding verbeteren

Als het erop lijkt dat uw diabetische voet wordt veroorzaakt door problemen met de bloedvaten in uw benen, dan krijgt u een extra onderzoek bij het vaatlaboratorium. De vaatchirurg kijkt daar of het mogelijk is om de doorbloeding te verbeteren.

Preventie

Voorkomen van voetwonden

Voorkomen van nieuwe wonden
Voorkomen van nieuwe wonden

Het Diabetisch Voeten Centrum helpt u ook om nieuwe problemen zo veel mogelijk te voorkomen. U bepaalt samen met uw revalidatiearts en de schoentechnicus of u in aanmerking komt voor op maat gemaakte schoenen. Ook krijgt u advies over zelfonderzoek en goede voetverzorging. We verwijzen ook door naar een podotherapeut en pedicure in de eerste lijn.

Onderzoek

Nieuwe manieren van behandelen

De specialisten in het Amsterdam UMC doen wetenschappelijk onderzoek om nieuwe methodes van diagnostiek en behandeling van de diabetische voet te ontwikkelen en bestaande te verbeteren. Dit betekent dat u mogelijk als een van de eersten kennismaakt met nieuwe of andere manieren van behandelen. Misschien vragen we u om mee te werken aan een onderzoek. U kunt zelf beslissen of u dit wilt. Wat u ook besluit, u krijgt bij ons altijd de beste behandeling.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de zelfzorg en schoenen? Kijk dan eens naar de onderstaande video's:

Voor meer informatie over het drukvrij leggen van een wond met vilt verwijzen we u naar de volgende video

Contactgegevens

Polikliniek Revalidatiegeneeskunde

Amsterdam UMC

Meibergdreef 9

1105 AZ Amsterdam

020 566 3345