Opening in de bovenkaak, afsluiting van-

Deze tekst informeert u over de operatieve afsluiting van de bovenkaak. Waarom moet de bovenkaak afgesloten en hoe gebeurt dit? Wat is belangrijk bij de nazorg en wat zijn de eventuele complicaties?

Opening in de bovenkaak
De bovenkaak kan boven de wortels van de kiezen soms heel dun zijn. Bij het trekken van een kies kan hierdoor een opening in de kaak ontstaan, die een verbinding vormt tussen de mondholte en de neusbijholte. Door de opening kan speeksel in de neusbijholte komen. Dit kan een ontsteking van de neusbijholte veroorzaken, door de bacteriën die in het speeksel aanwezig zijn. Om dit te voorkomen wordt de opening gesloten.

Sluiting van de opening
We sluiten de opening in de bovenkaak door een stukje tandvlees los te maken, over de opening te leggen en vast te hechten. Na een dag of tien is de opening vanzelf dichtgegroeid. Voor de ingreep wordt u plaatselijk verdoofd. Deze verdoving is na ongeveer twee uur uitgewerkt. Napijn kunt u bestrijden met een pijnstiller, u krijgt hiervoor een recept mee. Soms geven we ook een recept voor antibiotica en/of neusdruppels. Na ongeveer tien dagen worden de hechtingen verwijderd. U krijgt hiervoor een afspraak. U mag de eerste dagen niet roken en geen alcohol drinken. Dit is slecht voor de genezing.

Na de ingreep
Op de dag van de ingreep (en ook de dag erna) kan er nog wat bloed uit de neus of mond komen. Dit is normaal en stopt vanzelf. Door de ingreep kan ook de wang opzwellen. Ook dit is een normaal gevolg. Deze zwelling is na twee dagen het grootst en neemt daarna langzaam af. Soms vormt zich een bloeduitstorting, de wang blijft dan langer dik en zal verkleuren. Dit is niet ernstig.

U mag uw tanden gewoon poetsen, maar u moet de eerste dagen wel voorzichtig zijn in de buurt van de wond. Na het poetsen kunt u de mond voorzichtig spoelen met warm zout water (een afgestreken theelepeltje keukenzout opgelost in een glas warm water). Zolang het tandvlees niet genezen is, moet u grote luchtdrukverschillen tussen mond en neus vermijden. Dit betekent dat u de eerste tien dagen:

 • niet de neus mag snuiten;
 • als u moet niezen, de mond wijd open moet houden en de neus niet dicht drukken;
 • geen blaasinstrument mag bespelen;
 • moet proberen te voorkomen dat u kou vat en/of neusverkouden wordt;
 • geen zware dingen mag tillen en niet mag bukken.

Complicaties
Een enkele keer verloopt de wondgenezing niet helemaal zoals het moet. U kunt ons bellen als:

 • de pijn of zwelling na drie tot vijf dagen niet afneemt;
 • u koorts krijgt hoger dan 39°C. Een beetje verhoging in de eerste dagen is normaal;
 • u een toenemend vol gevoel onder de ogen of een drukkend gevoel in de wang krijgt;
 • er viezigheid uit de neus komt;
 • u merkt dat er lucht of vloeistof van de mond in de neus komt;
 • u vragen heeft of ongerust bent.

Polikliniek Mondziekten en Kaak- en Aangezichtschirurgie AMC.
telefoon: (020) 566 2300


Laatste wijziging: dinsdag 22 maart 2011