Pijnbehandeling; Plexus coeliacus blokkade

Deze tekst geeft informatie over de plexus coeliacus blokkade. Wat is precies een plexus coeliacus blokkade, wat zijn de complicaties en waar moet u op letten?

Deze behandeling kan worden toegepast bij ernstige pijnklachten bijvoorbeeld als gevolg van kanker van de bovenbuikorganen, zoals de alvleesklier, de maag en de lever. Het betreft een blokkade van een zenuwnetwerk in de bovenbuik, dat in medische termen "plexus coeliacus" genoemd wordt. Bij de meerderheid van de patiënten treedt na de blokkade een goede pijnvermindering op.

De behandeling vindt plaats op het Dagcentrum, op de begane grond van het hoofdgebouw.

Hoe gaat de plexus coeliacus blokkade?

De behandeling wordt meestal onder lokale, plaatselijke, verdoving uitgevoerd en duurt ongeveer een half uur. Wanneer nodig of gewenst krijgt u een rustgevend middel.

U ligt tijdens de behandeling op uw buik. Onder röntgendoorlichting brengt de arts een of twee naalden in via de rug tot aan de voorzijde van de wervelkolom. Met behulp van contrastvloeistof bepalen we de juiste positie van de naalden.

Er zijn twee behandelingsmogelijkheden, de anesthesioloog heeft vooraf met u besproken wat voor u het meest geschikt is.

 • Meestal injecteren we een zenuwverwoestende stof ter plaatse van de plexus coeliacus. Hierdoor treedt een langdurige verdoving (maanden) van de plexus coeliacus op.
 • Soms brengen we eerst met dezelfde techniek een plaatselijk verdovingsmiddel in. Dit doen we wanneer het niet zeker is of de pijn zal verminderen na de zenuwblokkade. Als blijkt dat er een afname van de pijn is, kan er op een later moment een definitieve behandeling plaatsvinden.

Zijn er mogelijke complicaties?

De behandeling wordt zorgvuldig uitgevoerd. Toch bestaat er een kleine kans op complicaties.

 • Een complicatie die zeer zelden voorkomt is een dwarslaesie (gedeeltelijk of volledig blijvende verlamming van beide benen).
 • Heel soms kan ernstige bloeddrukdaling optreden, dit is goed te behandelen.
 • Diarree (tijdelijk) is een vaak voorkomende bijwerking.
 • De eerste weken na de behandeling kunt u bij plotseling rechtop komen even duizelig zijn.
 • Als u allergisch bent voor röntgencontrastvloeistof, kan di jeuk, huiduitslag of kortademigheid veroorzaken.

Wanneer merkt u het resultaat?

Het resultaat van de blokkade is meestal na een dag duidelijk. Bij de meeste patiënten treedt een duidelijke pijnvermindering op. Komt de pijn na enige tijd terug, dan kan de prik herhaald worden.
Hoe gaat het na de behandeling?
Na de behandeling moet u 1 tot 2 uur op het dagcentrum te blijven. De eerst 30 minuten is het soms nodig dat u op de buik blijft liggen, de rest van de tijd op de rug. Als u zich hierna goed voelt, mag u daarna onder begeleiding naar huis.

Waar moet u aan denken?

 • U informeert ons bij een (eventuele) zwangerschap.
 • Na de behandeling mag u dezelfde dag niet actief aan het verkeer deelnemen. U moet er zelf voor zorgen dat iemand u van het ziekenhuis naar huis brengt.
 • Als u antistollingsmiddelen (bloedverdunners) gebruikt (zoals Sintrom, Marcoumar of acenocoumarol), moet u hier – in overleg met ons –voor de behandeling mee stoppen. Hoe lang tevoren dit nodig is, moeten wij met u en uw behandelde artsen bespreken. Als bloedverdunners niet op een juiste manier gestopt zijn, kan de behandeling helaas niet doorgaan.
 • Als u weet dat u een allergie voor röntgencontrastvloeistof heeft, moet u ons dat vertellen.
 • Als u na de behandeling binnen zes uur koorts krijgt (boven 38.5° C) moet u onmiddellijk uw arts raadplegen.

Heeft u nog vragen?

De polikliniek Pijngeneeskunde is telefonisch bereikbaar op telefoonnummer:
(020) 566 2303;

 • kies mogelijkheid 1 (afspraken polikliniek), voor het maken of wijzigen van afspraken op de polikliniek Pijngeneeskunde

(tussen 9.00 - 12.00 uur en tussen 13.30 - 16.30 uur).

 • kies mogelijkheid 2 (afspraken dagcentrum), voor het maken of wijzigen van afspraken op het dagcentrum

(tussen 9.00 - 12.00 uur en tussen 13.30 - 16.30 uur).

 • kies mogelijkheid 3 (vragenuur), voor het telefonisch spreekuur

(tussen 8.30 - 9.00 uur en 13.30-14.00 uur).
Pijngeneeskunde / Patiëntenvoorlichting