Pijnbehandeling; RF-facetdenervatie

In deze folder leest u informatie over deze behandeling. Wat houdt het in, wat zijn eventuele complicaties en bijwerkingen en waar moet u in het bijzonder op letten?

Wat is RF-facetdenervatie?

RF-facetdenervatie is een behandeling tegen pijnklachten uitgaande van de wervelkolom. We beïnvloeden de pijngeleiding vanuit de steungewrichtjes, gelegen aan de achterkant van de wervelkolom. De behandeling kan plaatsvinden ter hoogte van de nek, borstkas of lage rug.

Meestal krijgt u vooraf aan deze langwerkende pijnbehandeling eerst een proefbehandeling met een plaatselijk verdovingsmiddel. Hebt u na de proefbehandeling voor 1-2 dagen veel minder pijn (minder van 50% van de oorspronkelijke pijn), wordt op een tweede en soms ook derde afspraak een RF-facetdenervatie uitgevoerd.

Hierbij wordt een speciale elektrode via een naald naar de zenuwtakjes van de facetgewrichten gebracht en aansluitend de zenuwtakjes met warmte behandeld. De warmte wordt opgewekt door middel van radiofrequente (RF) stroom.

De behandeling vindt plaats op het Dagcentrum, op de begane grond van het hoofdgebouw.

Na de behandeling moet u 1 tot 2 uur op het dagcentrum blijven. Als u zich hierna goed voelt, mag u daarna onder begeleiding naar huis.

Hoe gaat de behandeling?

Bij de RF facetdenervatie verdoven we eerst de huid. Daarna plaatst de arts onder röntgendoorlichting naalden bij de zenuwtakjes van de betreffende steungewrichten. Vervolgens controleren we met een klein stroompje de positie van het naaldpuntje. Na verdere verdoving verwarmen we de naaldpunt door middel van radiofrequente (RF) stroom. Hierdoor wordt de betreffende zenuw voor langere tijd uitgeschakeld.

Wanneer merkt u het resultaat?

Pas na twee tot drie maanden kunt u resultaat van de behandeling verwachten. Mogelijk merkt u eerder verbetering van de pijnklachten.

Zijn er mogelijke complicaties?

Als mogelijke complicatie van deze behandeling kan een tijdelijke vermindering van het gevoel in de huid optreden in de buurt van de behandelde steungewrichten. Na enkele weken zal het gevoel vanzelf langzaam terugkeren.

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

In veel gevallen treedt na de behandeling pijn op. Deze napijn kan enkele weken aanhouden, maar verdwijnt vrijwel altijd. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen.

Waar moet u aan denken?

  • U informeert ons bij een (eventuele) zwangerschap.
  • Na de behandeling mag u dezelfde dag niet actief aan het verkeer deelnemen. U moet er zelf voor zorgen dat iemand u van het ziekenhuis naar huis brengt.
  • Als u antistollingsmiddelen (bloedverdunners) gebruikt (zoals Sintrom, Marcoumar of acenocoumarol), moet u hier – in overleg met ons –voor de behandeling mee stoppen. Hoe lang tevoren dit nodig is, moeten wij met u en uw behandelde artsen bespreken. Als bloedverdunners niet op een juiste manier gestopt zijn, kan de behandeling helaas niet doorgaan.
  • Als u weet dat u een allergie heeft voor röntgencontrastvloeistof moet u ons dat van te voren melden.

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze tekst nog vragen heeft, kunt u deze met uw behandelend arts bespreken. U kunt ook bellen met de polikliniek Pijngeneeskunde. Deze is telefonisch bereikbaar op nummer: (020) 566 2303;

  • kies mogelijkheid 1 (afspraken polikliniek), voor het maken of wijzigen van afspraken op de polikliniek Pijngeneeskunde

(tussen 9.00 - 12.00 uur en tussen 13.30 - 16.30 uur).

  • kies mogelijkheid 2 (afspraken dagcentrum), voor het maken of wijzigen van afspraken op het dagcentrum

(tussen 9.00 - 12.00 uur en tussen 13.30 - 16.30 uur).

  • kies mogelijkheid 3 (vragenuur), voor het telefonisch spreekuur

(tussen 8.30 - 9.00 uur en 13.30-14.00 uur).

Pijngeneeskunde / Patiëntenvoorlichting