Terugkerende luchtweginfecties

Het komt regelmatig voor dat mensen kort achter elkaar een aantal luchtweginfecties hebben. Meestal is hier geen onderliggende oorzaak voor. Dan hoeft er geen uitgebreid onderzoek gedaan te worden.

In sommige gevallen is wel duidelijk dat er meer aan de hand is. Dan is verder onderzoek nodig.

De afdeling Longziekten in het AMC heeft een jarenlange ervaring met het onderzoeken en behandelen van infectieziekten van de longen. Deze afdeling heeft kennis van het functioneren van de longen en de invloed van longziekten daarop. De afdeling longziekten combineert dit met kennis van infecties die in de longen kunnen voorkomen en kennis van het functioneren van ons afweersysteem. Dit blijkt ook uit het vele onderzoek dat op dit terrein door hun is verricht. De longafdeling heeft ook een Centrum voor de behandeling van patiënten met cystic fibrosis (taaislijmziekte), een ziekte met terugkerende luchtweginfecties van de bovenste en onderste luchtwegen.

Hoe stellen we de diagnose?

Bij patiënt met terugkerende luchtweginfecties kijken we per persoon hoe we dit aanpakken. Soms is het genoeg om een paar kleine onderzoeken te doen. Soms is uitgebreider onderzoek nodig. Dit doen we met een team van deskundigen. De afdeling Longziekten werkt hiervoor o.a. samen met een gespecialiseerd internist dr. G.J. de Bree en kinderarts professor T.W Kuijpers. Verder is er een immunologisch laboratorium. Hier zijn de nieuwste technieken beschikbaar om het afweersysteem te testen. Sommige technieken kunnen we toepassen in het laboratorium van Sanquin in Amsterdam. Hier wordt intensief mee samengewerkt.

Welke behandeling is er mogelijk?

Ook het behandelen van patiënten met terugkerende luchtweginfecties bekijken we per persoon. Bij sommige patiënten wachten we eerst even af. Andere patiënten kunnen het beste behandeld worden met gebruik van antibiotica. Ook zijn er patiënten bij wie het afweersysteem ondersteund worden door antistoftoediening per infuus.

Door de terugkerende luchtweginfecties kan er blijvende schade aan de longen ontstaan.

Terugkerende luchtweginfecties kunnen regelmatig zowel in de bovenste als de onderste luchtwegen problemen geven. Er is dan ook een gezamenlijk spreekuur met de KNO-artsen.

Hoe zijn wij bereikbaar?

Contactpersonen:

• Dr. R.E. Jonkers, longarts. Medeopsteller van de richtlijn “Recidiverende infecties” van de NVALT, ex-voorzitter van de werkgroep Infectieziekten van de NVALT, medeopsteller van de Nederlandse richtlijn Pneumonie, lid adviesraad Stichting Veteranenziekte. Email r.e.jonkers@amc.nl

• Dr. E.J.M. Weersink, longarts. Medeopsteller van de CBO richtlijn “Cystic Fibrosis”, lid van de werkgroep Cystic Fibrosis van de NVALT, lid medische adviesraad van de Nederlandse Cystic Fibrosis stichting. Email e.j.weersink@amc.nl


Afdeling Longziekten AMC, F5-258

Postbus 22700, 1100 DE Amsterdam ZO

Tel: +31 020 564356
Afdeling Longziekten/ Patiëntenvoorlichting