Voorbereiding op de opname

Hoe bereidt u zichzelf én uw kind voor op de opname?

Hoe bereid ik mijn kind voor?

Het is belangrijk dat u uw kind voorbereidt op een dag in het ziekenhuis door te vertellen wat hij of zij bewust mee gaat maken. Door uitleg kunt u uw kind geruststellen. Wat u aan uw kind kunt vertellen, is afhankelijk van de leeftijd.

Voor jonge kinderen is een korte, eenvoudige uitleg meestal voldoende. U kunt bijvoorbeeld vertellen waarom opname in het ziekenhuis nodig is, hoe een ziekenhuis er van binnen uitziet en dat u als ouder bij hem of haar mag blijven op de momenten dat hij of zij niet in slaap (narcose) is. Er is een speciaal boekje voor uw kind om in te kleuren.

Het is raadzaam al de onderwerpen meer dan eens ter sprake te brengen. Zo kan uw kind alvast wennen en krijgt het de tijd om vragen te stellen. U komt er bovendien achter waar herhaling of aanvulling van de informatie nodig is.

Gaat uw kind vanuit de verpleegafdeling naar het Dagcentrum? In dat geval bereidt de pedagogisch medewerker uw kind op de afdeling voor op de ingreep. Gaat uw kind vanuit thuis naar het Dagcentrum? Dan kunt u gebruik maken van kleurboekje voor kinderen en het opnameboekje van het Dagcentrum om u en uw kind voor te bereiden. Ook kunt u de app: Hoi Dokter gebruiken, geschikt voor tablet en telefoon.

Voorbereiding op de opname

Uw kind heeft op de polikliniek een brief meegekregen waarin de dag van de behandeling vermeld staat. De dag voor de opname dient uw kind of u tussen 14.00 en 16.00 uur telefonisch contact op te nemen met de afdeling. Dit kan niet in het weekend of op feestdagen; belt u dan op de laatste werkdag voor de opname.

U krijgt telefonisch te horen hoe laat uw kind de volgende dag verwacht wordt. U kunt dan ook afspreken hoe laat u de Emla crème kunt aanbrengen. Als u geen Emla crème heeft meegekregen van de anesthesioloog, kunt u ons dat dan laten weten.

Op het Dagcentrum wordt met een strak operatieschema gewerkt, dus uw kind dient op tijd aanwezig te zijn. Het kan voorkomen dat uw kind moet wachten als het operatieschema uitloopt. Soms valt een operatie uit, waardoor uw kind iets eerder aan de beurt is.

Meenemen

Neem het volgende mee als uw kind een afspraak heeft voor opname:

  • Het bewijs van inschrijving van uw ziektekostenverzekering
  • Legitimatiebewijs van één van de ouders (paspoort, rijbewijs, toeristen- of identiteitskaart)
  • Ponsplaatje en afsprakenkaart
  • Medicijnen (in de originele verpakking) indien uw kind medicijnen gebruikt
  • Makkelijk zittende kleding voor u
  • Een knuffel of geliefd speelgoed van uw kind
  • Eventueel dieetvoorschrift
  • Eventueel speciaal aan uw kind aangepaste hulpmiddelen

Uw kind krijg operatiekleding aan, een pyama meenemen is dus niet nodig.Voorzie al de door u meegebrachte spullen van de naam van uw kind. Laat waardevolle spullen en geld liever thuis, er is op het Dagcentrum geen ruimte om uw persoonlijke spullen op te bergen. U krijgt wel een locker om kleding en jassen op te bergen.

Feestdagen

Tijdens de feestdagen zijn onze poliklinieken gesloten. Lees meer