Expositie voetbalshirts voor scheidend enkeldokter Niek van Dijk

Met de opening van een expositie van voetbalshirts neemt prof. Niek van Dijk 9 december afscheid als hoogleraar Orthopedie van het AMC. Van Dijk is wereldwijd autoriteit op het gebied van de enkel en heeft tijdens zijn lange carrière profvoetballers van wereldklasse en andere topsporters behandeld. Veel van zijn patiënten hebben als dank een gesigneerd shirt achtergelaten.

Foto: Jan Willem Steenmeijer
Foto: Jan Willem Steenmeijer

Ter ere van het afscheid heeft fotograaf Jan Willem Steenmeijer een aantal werken gemaakt die samen met de shirtjes vanaf 9 december worden tentoongesteld in het AMC. Met oog voor vorm en detail geeft Steenmeijer een stilistische interpretatie aan het bijzondere kledingarsenaal, zegt Sabrina Kamstra AMC-kunstzaken over de expositie Dream Teams. Daarin zijn gesigneerde shirts te zien van Christiano Ronaldo, Ruud van Nistelrooy, Robin van Persie, Rafael van der Vaart, Marcelo, Pepe, Navas, Marco van Basten, Lionel Messi en Zlatan Ibrahimovic.
Van Dijk zet zijn carrière voort in de FIFA Medical Centres of excellence in Madrid en Porto. Hij wordt opgevolgd door orthopedisch chirurg prof. Gino Kerkhoffs. Daarmee blijft de behandeling van topsporters belangrijk voor het AMC. Een tijd geleden is het AMC, samen met het VUmc, door het Internationaal Olympisch Comité aangewezen als een van de negen locaties wereldwijd om onderzoek te doen naar het voorkómen van blessures en naar de gezondheid van topsporters in het algemeen.
Van Dijk heeft een grote invloed gehad op de sportgeneeskunde. In de orthopedie is hij uitgegroeid tot een autoriteit: zijn technieken hebben wereldwijd navolging gevonden. Hij heeft de kijk op de chirurgie van de enkel wezenlijk veranderd. Hij stichtte “de Amsterdamse school”. Tijdens zijn afscheidscollege in de Aula van de universiteit blikte Van Dijk terug op zijn carrière. “Het is allemaal mensenwerk.”

De expositie Dream Teams is van 9 december tot 17 februari te bezichtigen tussen 8.00 en 18.00 uur bij de Prikpoli op de begane grond van het poligebouw Q.

Foto: Hans van den Bogaard