Dihydropyrimidine dehydrogenase deficiëntie (DPYD)

Omschrijving

Dihydropyrimidine dehydrogenase (DPD) katalyseert de eerste stap in de afbraakroute van pyrimidines. Een deficiëntie is geassocieerd met neurologische afwijkingen en ernstige 5FU toxiciteit.

OMIM
274270

Gen

DPYD

  Methode

  Sanger sequencing + MPLA

  Doorlooptijd

  Postnatale diagnostiek: 3 weken
  Prenatale diagnostiek: 1 week

  Let op: Deze bepaling wordt tijdelijk uitbesteed aan het Metabool Laboratorium van het Amsterdam UMC, locatie VUmc

  Materialen:


  Genomisch DNA

  • Bewaren/verzenden: Kamertemperatuur.
  • Instructie: Minimale hoeveelheid genomisch DNA voor analyse van een heel gen is 5 microgram. DNA moet eenduidig gelabeld met naam en geboorte datum van de patiënt, goed gesloten en bij kamertemperatuur verstuurd worden in een testvaatje. Een volledig ingevuld aanvraagformulier moet worden meegestuurd met het materiaal.

  Volbloed

  • Bewaren/verzenden: Kamertemperatuur.
  • Instructie: 1-3 ml EDTA of Heparine volbloed versturen bij kamertemperatuur. Buisjes moeten eenduidig gelabeld zijn met naam van de patiënt en geboortedatum, goed gesloten en in beschermend materiaal verstuurd worden. Het materiaal moet binnen 48 uur na afname op het laboratorium Genetische Metabole Ziekten aanwezig zijn. Een volledig ingevuld aanvraagformulier moet worden meegestuurd met het materiaal.

  Gekweekte huidfibroblasten, chorion villi cellen of amniocyten

  • Bewaren/verzenden: Kamertemperatuur.
  • Instructie: Laat de groeien in een T-25 kweekfles (huidfibroblasten tot ~80% confluentie). Vul voor versturing het kweekflesje volledig met steriel gebufferd (m.b.v. 25 mM HEPES) kweekmedium aangevuld met serum en penicilline-streptomycine. Sluit het kweekflesje goed en omwikkel de dop met parafilm. Label de kweekfles eenduidig met naam van de patiënt, geboortedatum, datum van afname en zwangerschapstermijn (indien van toepassing). Verpak het flesje in beschermend materiaal en verstuur de fibroblasten bij kamertemperatuur. Het materiaal moet binnen 48 uur aankomen op het laboratorium Genetische Metabole Ziekten. Een volledig ingevuld aanvraagformulier moet worden meegestuurd met het patiëntenmateriaal.
   Wanneer het niet mogelijk is fibroblasten in kweek te versturen, kan een in steriel gebuffered (m.b.v. 25 mM HEPES) kweekmedium zonder toevoeging van serum of antibiotica worden verstuurd bij kamertemperatuur.:
   Bioptmedium kan worden afgehaald bij de balie van het laboratorium Genetische Metabole Ziekten (F0-132).

  Chorion villi biopt

  • Bewaren/verzenden: Kamertemperatuur.
  • Instructie: Chorion villi biopt versturen in een 15 ml conische buis gevuld met steriel kweekmedium. Sluit de buis goed en omwikkel de dop met parafilm. Label de buis eenduidig met naam van de patiënt, geboortedatum, datum van afname en zwangerschapstermijn. Verpak de buis in beschermend materiaal en verstuur bij kamertemperatuur. Het materiaal moet binnen 48 uur aankomen op het laboratorium Genetische Metabole Ziekten. Een volledig ingevuld aanvraagformulier moet worden meegestuurd met het materiaal.