Fructose intolerantie, erfelijke (ALDOB)

Omschrijving

Fructose-1,6-bisfosfaat aldolase, ook wel aldolase B genaamd, is een glycolyse enzym dat de reversibele omzetting van fructose-1,6-bisfosfaat in glyceradehyde 3-fosfaat en dihydroxyaceton fosfaat katalyseert.

OMIM
229600

Gen

ALDOB

  Methode

  Sanger sequencing

  Doorlooptijd

  Postnatale diagnostiek: 1 - 3 maanden

  Materialen:


  Genomisch DNA

  • Bewaren/verzenden: Kamertemperatuur.
  • Instructie: Minimale hoeveelheid genomisch DNA voor analyse van een heel gen is 5 microgram. DNA moet eenduidig gelabeld met naam en geboorte datum van de patiënt, goed gesloten en bij kamertemperatuur verstuurd worden in een testvaatje. Een volledig ingevuld aanvraagformulier moet worden meegestuurd met het materiaal.

  Volbloed

  • Bewaren/verzenden: Kamertemperatuur.
  • Instructie: 2-5 ml EDTA of Heparine volbloed versturen bij kamertemperatuur. Buisjes moeten eenduidig gelabeld zijn met naam van de patiënt en geboortedatum, goed gesloten en in beschermend materiaal verstuurd worden. Het materiaal moet binnen 48 uur na afname op het laboratorium Genetische Metabole Ziekten aanwezig zijn. Een volledig ingevuld aanvraagformulier moet worden meegestuurd met het materiaal.

  Gekweekte huidfibroblasten, chorion villi cellen of amniocyten

  • Bewaren/verzenden: Kamertemperatuur.
  • Instructie: Laat de groeien in een T-25 kweekfles (huidfibroblasten tot ~80% confluentie). Vul voor versturing het kweekflesje volledig met steriel gebufferd (m.b.v. 25 mM HEPES) kweekmedium aangevuld met serum en penicilline-streptomycine. Sluit het kweekflesje goed en omwikkel de dop met parafilm. Label de kweekfles eenduidig met naam van de patiënt, geboortedatum, datum van afname en zwangerschapstermijn (indien van toepassing). Verpak het flesje in beschermend materiaal en verstuur de fibroblasten bij kamertemperatuur. Het materiaal moet binnen 48 uur aankomen op het laboratorium Genetische Metabole Ziekten. Een volledig ingevuld aanvraagformulier moet worden meegestuurd met het patiëntenmateriaal.
   Wanneer het niet mogelijk is fibroblasten in kweek te versturen, kan een in steriel gebuffered (m.b.v. 25 mM Hepes) kweekmedium zonder toevoeging van serum of antibiotica worden verstuurd bij kamertemperatuur.:
   Bioptmedium kan worden afgehaald bij de balie van het laboratorium Genetische Metabole Ziekten (F0-132).