De opleiding

Als je voor het vak van huisarts gaat, dan kies je voor diversiteit. Ieder kwartier is anders. Aan jou om iedere keer de juiste diagnose te stellen.

Huisarts is een mooi en veelzijdig beroep. Je bent het eerste aanspreekpunt voor de patiënt in de gezondheidszorg. Je begeleidt patiënten en hun familie bij het omgaan met ziekte gedurende de verschillende fases van hun leven. Daarbij kom je een grote variëteit aan hulpvragen tegen en fungeer je als vertrouwenspersoon. Je bent intermediair tussen patiënt en andere (para)medisch specialisten. Vaak ben je ook manager of ondernemer van een eigen praktijk en werk je samen met andere artsen, praktijkondersteuners en assistenten.

De opleiding

De huisartsopleiding is een veelzijdige opleiding. Wie huisarts wil worden, volgt na het artsexamen de specialisatie huisartsgeneeskunde. Dit is een praktijkgerichte opleiding van drie jaar exclusief vrijstellingen. Na deze drie jaar als aios huisartsgeneeskunde, ben je huisarts en kun je aan de slag in de praktijk.

De filmpjes van De Dokterstas on tour geven een goede indruk van zowel de opleiding als het vak huisarts.

In de praktijk

De arts in opleiding tot specialist (aios) huisartsgeneeskunde werkt en leert gedurende de opleiding 4 dagen per week in de praktijk. In het 1ste en 3de jaar is dat in een huisartspraktijk. Tijdens het tweede jaar is dat in stage-inrichtingen voor de klinische stage, de stage chronische ziekten en complexe problematiek en de stage psychiatrische ziekten en psychosociale problematiek. Stageplaatsen in huisartsenpraktijken, ziekenhuizen en andere instellingen zijn beschikbaar in de provincies Noord-Holland (Amsterdam en de regio’s Waterland, Kennemerland, Noord-Holland-noord) en Flevoland.

Meer informatie over de stages in het tweede jaar vind je in de Stagebrochure.

Onderwijs

Een dag in de week vindt op het opleidingsinstituut in groepsverband kleinschalig begeleid onderwijs met mede-aios plaats. Docenten zijn ervaren huisartsen of hebben een gedragswetenschappelijke achtergrond. Je werkt aan casuïstiek, theorie, feedback en het oefenen van vaardigheden. Ook ervaringen uitwisselen is een belangrijk onderdeel. Onderlinge Consultatie en Intervisie zijn waardevolle eigenschappen van de opleiding ten aanzien van je ontwikkeling als professional en als mens.

Wil je weten hoe het curriculum is opgebouwd? Bekijk het curriculum dan hier.

Instromen

Je kunt op verschillende momenten instromen, de opleiding parttime doen én combineren met wetenschappelijk onderzoek. Bovendien kun je rekenen op uitstekende arbeidsvoorwaarden.