HAGnet AMC (onderzoeksnetwerk)

Voor de afdeling Huisartsgeneeskunde vormen de netwerkpraktijken (ANP) de kern van de academische populatie.

In dit netwerk worden patiëntgebonden gegevens gegenereerd ten behoeve van wetenschappelijke onderzoeksactiviteiten van

  • de huisartsen zelf
  • de afdeling Huisartsgeneeskunde
  • externe onderzoekersvragen (binnen en buiten het AMC)

Deelnemers

  • De zes gezondheidscentra van de Stichting Gezondheidscentra Amsterdam Zuid-Oost (GAZO)
  • Gezondheidscentrum Diemen-Noord
  • Praktijk Buitenhof Amsterdam

Kenmerken dataregistratie

  • Genereren van patiëntgebonden gegevens
  • Dataregistratie volgens codeerafspraken
  • Extractie van geanonimiseerde gegevens
  • In geaggregeerde vorm beschikbaar

Van de patiënten, ingeschreven bij deze HAGnet huisartspraktijken worden de belangrijkste gezondheidsproblemen vastgelegd op de probleemlijst in het elektronisch medisch dossier (EMD). De problemen worden gecodeerd met de ICPC (International Classification of Primary Care). Deze problemen worden verzameld in een centrale database op de afdeling huisartsgeneeskunde.

Onderzoeksactiviteiten binnen het registratienetwerk (ANP)

De netwerkpraktijken bieden door hun goed gedefinieerde patiëntenbestand een basispopulatie, waarvan belangrijke patiëntgebonden achtergrondvariabelen (leeftijd, geslacht, verzekeringsvorm en chronische problemen) steeds in geactualiseerde vorm beschikbaar zijn. Voor het wetenschappelijk onderzoek staan twee doelen voorop.

In de eerste plaats is dat het verwezenlijken van een infrastructuur voor klinisch wetenschappelijk onderzoek (steekproefkader). Dit wil zeggen het kunnen selecteren van groepen patiënten die aan bepaalde inclusiecriteria voldoen en/of controlegroepen waarvan een basis-dataset beschikbaar is. Het onderzoek kan retrospectief, crosssectioneel of prospectief zijn. De patiëntenpopulatie van de praktijken wordt nauwgezet beschreven en door de continue registratie van chronische problemen is de externe validiteit van klinisch onderzoek bekend. Behalve voor het reguliere klinisch onderzoek biedt het netwerk ook ruimte voor pilots in voorbereiding op grotere projecten.

In de tweede plaats is het doel onderzoek te verrichten binnen de database zelf, dus alleen gebruikmakend van de geregistreerde standaard-gegevens. Voorbeelden zijn het genereren van basisinformatie met betrekking tot het voorkomen van chronische aandoeningen in huisartspraktijken in een bepaalde regio. Hetzelfde geldt voor het genereren van kwantitatieve gegevens omtrent co- of multimorbiditeit.

Onderzoeksactiviteiten buiten het registratienetwerk (UNH)

Vanuit haar academische taak als opleider heeft de HAGnet AMC een netwerk aan opleidingspraktijken voor aios huisartsgeneeskunde, coassistenten geneeskunde en mikstudenten). Incidenteel zullen deze praktijken gevraagd worden mee te werken aan onderzoeken waarbij data gegenereerd in het registratie netwerk niet noodzakelijk zijn.

Organisatie

De geregistreerde data worden onderhouden en bewaard in het AMC. Hiervoor is een datamanager in dienst Aanvragen voor onderzoek met behulp van het registratienetwerk worden voorgelegd aan de filtercommissie samengesteld uit senior onderzoeksstafleden van de afdeling Huisartsgeneeskunde. Aanvragen die een positief advies krijgen van de filtercommissie worden voorgelegd aan de stuurgroep voorgezeten door de coördinator van het Netwerk en bestaande uit vertegenwoordigers van alle registratie praktijken. De stuurgroep over alle aangelegenheden van het netwerk, inclusief de keuze voor deelname aan onderzoeksprojecten en voorstellen voor gebruik van de gegevens door derden. Het netwerkbestuur komt eenmaal per maand bijeen. Tweemaal per jaar bereidt ze een bijeenkomst voor met alle huisartsen in het netwerk. Hier worden speciale onderwerpen uitgediept en wordt stilgestaan bij de kwaliteit van de registratie.