Informatie voor aios startend in maart 2024

Start jij in maart 2024 met de opleiding tot huisarts? Op deze pagina informeren we je over een aantal belangrijke zaken

De Introductiedag en eerste week van je opleiding

  • Introductiedag: dinsdag 5 maart (Hogeschool van Amsterdam)

  • 1e onderwijsdag: donderdag 7 maart (Hogeschool van Amsterdam)

  • Praktijkdagen in de eerste periode: 1, 4, 6 en 8 maart  

Heb je alles al geregeld voor de start van de opleiding? Zie de checklist op de webpagina voor startende aios.

De opleidingspraktijk

Vrijdag 1 maart 2024 begint je eerste dag in de opleidingspraktijk. Wij raden je aan om tijdig contact op te nemen met je opleider om af te spreken hoe laat je de eerste dag in de praktijk wordt verwacht. Deze eerste dag zul je je voornamelijk oriënteren op het reilen en zeilen in de praktijk, kennismaken met de praktijkmedewerkers, de dagindeling van de praktijk en dat soort zaken.
Voor wie dit fijn vindt: in bijlage 2 vind je een aandachtspuntenlijst. Deze kun je zo nodig raadplegen ten behoeve van de kennismaking op de praktijk.
De praktijk waar je werkzaam bent is verbonden aan een HuisArtsenPost (HAP). Elke post heeft een korte introductiecursus. De datum en informatie hierover krijg je van de HAP. Op de website van Huisartsopleiding Nederland staat informatie t.a.v. het doen van diensten op de Huisartsenpost: Brochure “Aios op de HAP”, Leidraad diensten.

Introductiedag op het onderwijsinstituut

Dinsdag 5 maart is de introductiedag op het onderwijsinstituut. Tijdens deze dag ga je kennismaken met je mede-aios en met de docenten. Ook maak je kennis met Sabine Aldershof, teamleider jaar 1 en dr. Judy van Es, hoofd van de Huisartsopleiding. De introductiedag (evenals het onderwijs) is in de Hogeschool van Amsterdam (HvA, Nicolaes Tulphuis).
Adres: HvA, Tafelbergweg 51, 1105 BD Amsterdam. 1e en 2e verdieping J-vleugel. De HvA bevindt zich schuin tegenover de faculteit Geneeskunde van het AMC, ca 10 minuten lopen v.a. metro/treinstation Holendrecht
Je dient een laptop of tablet mee te nemen naar het onderwijs op het instituut, ook op de introductiedag.
Tijdens de introductiedag zal er voor koffie, thee en een lunch gezorgd worden.
In de middag zullen jullie opleiders invoegen. De dag wordt afgesloten met een borrel/dinerbuffet. Dit zal tot ongeveer 19.00 uur duren.
De ontvangst en koffie is vanaf 8.30 uur.
Klik hier voor het programma-overzicht

Canvas en Office 365

Voor het onderwijs maken we gebruik van Canvas, de digitale leeromgeving.
Zie Introductie Canvas voor meer informatie.
Je inloggegevens voor Canvas zijn dezelfde als die van je Amsterdamumc-account. Je Amsterdamumc-account dien je te activeren bij de ICT servicedesk in het Amsterdam UMC, hier heb je bericht van gekregen via HR. Tevens heb je een Tiqr-account nodig. Zonder Tiqr kun je van buiten het ziekenhuisnetwerk geen toegang krijgen tot je ICT-werkplek en tot Office 365 toepassingen (waaronder je mail). Vanaf 1 maart communiceren we uitsluitend naar je Amsterdam UMC e-mailadres.
Indien je je account nog niet bij de ICT servicedesk in het AMC hebt geactiveerd, denk je er nog aan dit te doen zodat je tijdens de introductie op 5 maart in ieder geval in Canvas kunt meekijken.

Onderwijs, praktijk en aanwezigheid, instrumentenmarkt

Tijdens je opleiding heb je een arbeids- en opleidingsovereenkomst, van daaruit zijn de onderwijs- en praktijkdagen reguliere werkdagen waarop je verwacht wordt aanwezig te zijn. Vakantie kun je opnemen in overleg met je opleider, rekening houdend met je onderwijsrooster.

Gedurende de eerste 4 weken van de opleiding is het niet toegestaan vakantie op te nemen. Dat geldt ook voor de data waarop specifiek onderwijs en/of een toets plaatsvindt. Zie ook de belangrijke data in jaar 1 van de opleiding op de webpagina voor startende aios.
NB: op de checklist met belangrijke data stonden de ML-dagen op 6 en 7 mei. Dit is echter gewijzigd naar 27 en 28 mei!

Bij het missen van overig onderwijs is het de bedoeling dat je kijkt naar de inhoud van het gemiste onderwijs en i.o.m. de docent een plan maakt om dit in te halen zodat je op het gewenste niveau blijft. Graag in dezen jullie specifieke aandacht voor het Intervisie onderwijs, de keuzevakken en de EBM toets.

Je dient een laptop of tablet mee te nemen naar het onderwijs op het instituut. Naast je werk op de praktijk en de onderwijsdag moet je rekenen op 4 - 6 uur per week voor zelfstudie en voorbereiding.
Op de schermen op de 1e en 2e verdieping van de HvA vind je elke week de betreffende lokalen bij het onderwijs.

Tijdens de tweede onderwijsdag op 14 maart geeft de Landelijke Organisatie Van Aspirant Huisartsen (LOVAH-AMC) informatie over hun activiteiten en organiseert dan ook een instrumentenmarkt aansluitend aan het onderwijs vanaf 16.30 uur in de HvA.

Literatuur

Klik hier voor de verplichte en aanbevolen literatuurlijst

Algemene informatie

Koppelingsprocedure opleidingspraktijk

    Werken in deeltijd

    • Informatie werktijdregeling - Dit is een PowerPoint presentatie met ingesproken uitleg. Speel dit dus af met audio aan! (Te vinden onder Diavoorstelling -> vink aan: gesproken tekst afspelen)

    Vrijstellingen en de aanvraag

      Contact

      Vragen? Neem contact op met het aios-secretariaat.
      Telefoon: 020-566 4706
      Mail: aios.secr.huisartsopleiding@amsterdamumc.nl