Medische Ethiek

Medische Ethiek houdt zich bezig met empirisch ethisch onderzoek, ontwikkelen en geven van ethiekonderwijs, onderwijs academische vorming en kwalitatieve onderzoeksmethoden en medisch ethische advisering binnen en buiten het AMC.

Het AMC kent sinds 2003 een sectie Medische Ethiek. Deze sectie is ondergebracht bij de afdeling Huisartsgeneeskunde en bestaat uit een vaste staf, postdocs en onderzoekers in opleiding.

Filosofie van de Zorg

De sectie Medische Ethiek organiseert elke maand een onderzoeksbijeenkomst Filosofie van de Zorg. Tijdens deze bijeenkomsten presenteren en bespreken stafleden en promovendi hun onderzoek. Daarnaast nodigen we regelmatig externe sprekers uitgenodigd voor een lezing over hun onderzoek.

De sprekers zijn wisselend afkomstig uit de zorgpraktijk, ethiek, antropologie, sociologie en filosofie. Deze lezingen zijn ook toegankelijk voor geïnteresseerde onderzoekers en promovendi buiten onze onderzoeksgroep, waaronder medisch antropologen. De voertaal is Engels.

Interesse? Mail naar Dick Willems: d.l.willems@amc.nl.

Missie

De missie van onze sectie is door ethisch onderzoek en onderwijs bij te dragen aan goede zorg, zowel binnen de context van het ziekenhuis als daarbuiten, zowel voor professionals als voor patiënten.

We leveren die bijdrage door de empirische ethiek in ons werk centraal te stellen. De empirische ethiek richt zich op de vraag hoe normativiteit (het 'goede') wordt begrepen, 'gedaan' en nagestreefd in de dagelijkse zorgpraktijk. We richten ons tevens op het herkennen en versterken van waardevolle kennis (wetenschappelijk en praktisch) die patiënten en zorgverleners opdoen in die alledaagse zorgpraktijken.

In de empirische ethiek beschouwen we clinici en patiënten als morele actoren die in hun dagelijkse praktijk proberen goede zorg te realiseren. Ethiek is dan ook niet iets dat aan de praktijk wordt toegevoegd, de normativiteit van de bestaande praktijk vormt het uitgangspunt en object van onderzoek, onderwijs en reflectie. Op basis van vergelijkingen tussen zorgpraktijken kan het mogelijk worden argumenten te geven voor wat een goede of betere praktijk is en voor wie.

Kenmerkend aan empirische ethiek is haar nauwe relatie met het wetenschaps- en techniekonderzoek (science and technlogy studies), medische antropologie en het gebruik van etnografische methoden. Ook geeft deze vorm van ethiek een empirische wending aan de zorgethiek (ethics of care).

Advisering

  • Interne advisering: de sectie biedt, op basis van haar onderzoek, ondersteuning bij dilemma's die collega's in en buiten het ziekenhuis ervaren in de zorg, en ontleent aan deze ondersteuning thema's voor verder empirisch-ethisch onderzoek. De sectie levert de ethische expertise in de METC (Medisch Ethische Toetsings Commissie).
  • Externe advisering: het past een sectie Medische ethiek - die zich laat inspireren door empirische ethiek - ook op breder maatschappelijk terrein actief te zijn. De sectie levert haar bijdrage, gebaseerd op onderzoek en daaraan gekoppelde theorievorming, aan bijvoorbeeld de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RV&S) en het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG), participeert in denktanks en adviescommissie van professionele organisaties zoals de KNMG en neemt deel aan het maatschappelijke debat over zorg en ethiek in de media.