Bloeddrukverlagers en het verloop van een covid-infectie

Werken antihypertensiva (bloeddrukverlagers) in het voordeel of in het nadeel van patiënten met covid-19? Er zijn aanwijzingen dat ze het risico op een infectie met het coronavirus vergroten, maar ze kunnen ook beschermend werken.

Het SARS-CoV-2 virus gebruikt het in ons lichaam voorkomende enzym ACE2 (angiotensine-converterend enzym) om cellen binnen te dringen en zich verder te verspreiden. Hierbij vernietigt het virus ACE2. Dit enzym is betrokken bij de regulatie van de bloeddruk; vernietiging ervan leidt tot het samenknijpen van bloedvaten, wat hoge bloeddruk veroorzaakt. Het leidt ook tot ontstekingen en een toenemende doorlaatbaarheid van de vaatwanden, wat uitmondt in ARDS. ARDS staat voor Acute Respiratory Distress Syndrome, een levensbedreigende plotselinge ontstekingsreactie in de longen waarbij zich vocht ophoopt dat zuurstofopname bemoeilijkt.

ACE-remmers

Er wordt gespeculeerd dat zowel ACE-remmers (bloeddrukverlagers) als angiotensine-receptorblokkers leiden tot een toename van de ACE2-activiteit en daardoor het risico vergroten op een covid-infectie. Het enzym wordt immers door het virus gebruikt om cellen binnen te dringen. Aan de andere kant zijn er speculaties dat hogere ACE2-niveaus bescherming bieden. Onder leiding van Sara-Joan Pinto-Sietsma (Klinische epidemiologie) wordt onderzocht of het gebruik van bloeddrukverlagers beter of slechter uitpakt voor covid-patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis.