Digitaal bezoek voor mensen met handicap

Zijn ‘digitale’ bezoeken geschikt en haalbaar voor mensen met een handicap die in een speciale woonvorm wonen? Dat gaat het Amsterdam Public Health instituut van Amsterdam UMC onderzoeken. Daarnaast willen zij uitzoeken op welke manier zorginstellingen voor gehandicapten deze digitale bezoeken kunnen ondersteunen in coronatijd.

Het coronavirus heeft het dagelijks leven van mensen met een handicap enorm beïnvloed. Dat geldt vooral voor de ruim 70.000 mensen in Nederland die langdurige zorg krijgen in een speciale woonvorm. In maart van dit jaar mochten zij opeens geen bezoek meer ontvangen, zelfs geen familie. Ook mochten zij zelf niemand bezoeken.

Het advies was om zo veel mogelijk te bellen. Via een videoverbinding zouden de bewoners hun familie en vrienden ook kunnen zien. Voor sommige mensen zijn deze videogesprekken prima, anderen kunnen echter geen gebruik maken van bellen of video. Het is onvoldoende duidelijk voor wie deze ‘digitale’ bezoeken haalbaar en aantrekkelijk zijn.

Daarom gaan onderzoekers in kaart brengen voor wie dat wél mogelijk is. Ook onderzoeken zij op welke manier woonzorglocaties deze digitale bezoeken kunnen ondersteunen. In de afgelopen maanden is veel ervaring opgedaan met verschillende vormen van digitaal bezoek en de randvoorwaarden om dit te faciliteren. Deze ervaringen worden gebundeld met wetenschappelijke kennis over de mogelijkheden, haalbaarheid en koppeling van het gebruik van ICT-middelen voor sociaal contact. De inzichten worden verwerkt in een schriftelijke tool voor maatwerk over het al dan niet inzetten van digitaal bezoek wanneer fysiek bezoek niet mogelijk of toegestaan ​​is.