Impact covid-19 op het dagelijks leven en welzijn van ouderen

Ouderen hebben het tijdens de covid-19-pandemie het zwaarst te verduren. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Onder deelnemers van het grote LASA-cohort (Longitudinal Aging Study Amsterdam) kijken we naar de gevolgen van de pandemie op fysiek, emotioneel en sociaal functioneren.

Met name de ouderen vormen een kwetsbare groep tijdens de covid-19-pandemie. De pandemie heeft gevolgen voor vele aspecten van hun leven. Allereerst lopen zij een groter risico om ernstig ziek te worden na een besmetting en om in het ziekenhuis of op de IC te belanden. Isolatiemaatregelen kunnen leiden tot eenzaamheid, angst en depressie. Bovendien geven veel ouderen informele zorg aan anderen of ze doen vrijwilligerswerk, maar door de isolatie-restricties kunnen zij deze rol niet langer invullen.

Wat dat voor gevolgen heeft voor hun fysiek, emotioneel en sociaal functioneren zal onderzocht worden onder deelnemers van het LASA-cohort. Deelnemers aan de Longitudinal Aging Study Amsterdam wonen verspreid over het hele land, waaronder gebieden met een groot aantal besmettingen en ziekenhuisopnames door corona. Omdat de groep ouderen erg heterogeen is, wordt ook onderzocht of sommige van hen onvoorziene positieve effecten van de situatie hebben ervaren.

Lees hier meer over andere cohortstudies en covid-19.