Medewerkers in de zorg en corona

Lopen zorgmedewerkers zelf extra risico op een besmetting met het coronavirus? Internist-infectioloog Marije Bomers probeert deze vraag te beantwoorden. “Want als wij ook ziek worden, zijn de problemen niet meer te overzien.”

Hebben de artsen en verpleegkundigen die dagelijks aan het bed staan van covid-19-patiënten een hogere kans om zelf besmet te worden? En zo ja, is dat omdat de strenge, beschermende maatregelen niet volstaan? Of komt het doordat het niet altijd eenvoudig is om anderhalve meter afstand van elkaar te houden op een drukke werkvloer, en sociale interactie met collega’s inherent is aan werken in het ziekenhuis?

Andere coronavirussen

Om deze vragen goed te kunnen beantwoorden, gaan Bomers en haar team na hoeveel ziekenhuismedewerkers al antistoffen hebben gevormd tegen het nieuwe coronavirus. Daarnaast willen zij weten of deze cijfers verschillen laten zien tussen medewerkers die op afdelingen werken met covid-19 patiënten en medewerkers die geen direct contact hebben met deze patiënten. Andere prangende vraag: als je antistoffen hebt tegen andere ‘verkoudheids-coronavirussen’, heeft dat dan invloed op het beloop van de covid-infectie?

In onderstaand filmpje vertelt Marije Bomers meer over haar onderzoek, dat gefinancierd is door het Corona Research Fonds Amsterdam UMC.