Samen beslissen

U bent onder behandeling bij het AMC. Als u naar uw specialist gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u vaak meerdere mogelijkheden om uit te kiezen. Een operatie, medicijnen, of liever toch nog even afwachten? Doorbehandelen of stoppen? Het AMC houdt serieus rekening met uw wensen en voorkeuren.

U bent de baas over uw lichaam: u kunt meer invloed hebben op uw behandeling en verzorging dan u misschien denkt. Maar dan moet uw specialist wel weten wat u wilt en wat u bezighoudt. Vandaar dat we in het AMC zeggen: ‘Betere zorg begint met een goed gesprek’.

Wat kunt u in het AMC verwachten?

Welke behandeling of welk onderzoek het beste bij u past, hangt af van een aantal zaken af. Bijvoorbeeld van de risico’s en bijwerkingen, van uw leefstijl, omstandigheden en beroep. Maar zeker ook van uw eigen voorkeuren: hoe zwaar wegen voor uzelf de voor- en nadelen van de verschillende behandelmogelijkheden? Die eigen voorkeuren laten wij nadrukkelijk meetellen, zodat u kunt meedenken en - als u dat wilt - meebeslissen bij de behandelkeuze.

U mag in het AMC verwachten dat uw specialist u helpt de mogelijkheden en uw voorkeuren helder op een rijtje te krijgen. Natuurlijk krijgt uw partner of familie de ruimte om daarover mee te denken. Wat zeker zal helpen is in het gesprek ‘drie goede vragen’ te stellen. Deze vragen helpen mee ervoor te zorgen dat u en uw specialist elkaar goede informatie geven, en een open gesprek met elkaar kunnen voeren.

Voor sommige aandoeningen hebben we bovendien ‘keuzehulpen’. Als u vóór het gesprek met uw specialist zo’n keuzehulp doorneemt, bent u alvast op de hoogte van de verschillende behandelmogelijkheden en de voor- en nadelen daarvan. Ook kunnen we u soms bijstaan met een overzicht van de meest gestelde vragen van patiënten en de antwoorden daarop. Die kan de specialist tijdens het gesprek met u doornemen. Ze helpen u om uw uiteindelijke keuze goed geïnformeerd te maken. Zo wordt de kans op een succesvolle behandeling het grootst.

Oktober 2016 startte de nationale campagne ‘Betere zorg begint met een goed gesprek’. Drie ziekenhuizen zijn het eerst gestart: het Bernhoven Ziekenhuis in Oss, het Westfriesgasthuis in Hoorn en het AMC.

N.B.: Samen Beslissen, Gedeelde Besluitvorming en Shared Decision-Making zijn allemaal termen voor hetzelfde doel dat we ook in het AMC willen bereiken.

Corona-maatregelen

We zetten ons in om ons ziekenhuis veilig te houden tijdens de coronacrisis.

Lees deze extra maatregelen goed door voordat u een van onze locaties bezoekt: