Spina Bifida (kinderpolikliniek)

Informatie over de afspraak van uw kind op de polikliniek Spina Bifida van het Amsterdam UMC op de locatie VUmc.

Contact en afspraak op locatie VUmc

U heeft van uw huisarts of specialist een verwijzing voor uw zoon of dochter gekregen naar de polikliniek Spina Bifida. Deze polikliniek wordt gehouden op de kinderpoli van de locatie VUmc aan de Boelelaan. De polikliniek biedt onderzoek en behandeling op het gebied van spina bifida, ook wel 'open ruggetje' genoemd.

Wat is spina bifida?

Spina bifida wil zeggen dat tijdens de zwangerschap de aanleg van de rug en het ruggenmerg niet goed is verlopen. Afhankelijk van waar de rug niet goed is gesloten geeft dit verschillende problemen. Deze aandoening kan al tijdens de zwangerschap worden vastgesteld, meteen na de geboorte ontdekt worden of op latere leeftijd. Hier komt binnenkort een download naar het uitgebreide informatieboekje.

Spina Bifida team

Het Spina Bifida team is een team van specialisten die betrokken zijn bij de behandeling van uw kind. Het behandelplan van uw kind wordt door dit team samengesteld. Daarnaast overleggen de betrokken specialisten met elkaar over de gezondheidstoestand van uw kind en beslissen welke onderzoeken en behandelingen op dat moment nodig zijn. In de eerste levensjaren wordt uw kind regelmatig in het team besproken. Op oudere leeftijd is dit minimaal eenmaal per jaar. Het team houdt 1 keer per maand spreekuur.

Het vaste Spina Bifida team bestaat uit:

 • Verpleegkundig- en kinder incontinentiespecialist (is coördinator Spina Bifida team)
  • Revalidatiearts

   De orthopedisch chirurg en de neurochirurg sluiten zo nodig bij het team aan.

   Wat kan ik verwachten?

   Tijdens uw bezoek aan de polikliniek krijgt u informatie over de reden van de gezondheidsklachten, de mogelijke oorzaken, eventuele vervolgonderzoeken en de behandelmogelijkheden. Ook licht de arts u in over de eventuele risico's van een behandeling, of er ook andere onderzoeken of behandelingen mogelijk zijn en wat de vooruitzichten zijn na de behandeling.

   In principe krijgt uw kind de volgende controle-afspraken op de polikliniek:

   • in het eerste levensjaar bij drie, zes, negen en twaalf maanden;
   • na het eerste levensjaar bij anderhalf en twee jaar;
   • hierna eenmaal per jaar tot aan de volwassen leeftijd.

   Afhankelijk van de gezondheidssituatie van uw kind kan de frequentie van de bezoeken aan de polikliniek hoger of lager liggen. Bijna altijd wordt er tijdens het bezoek aan de poli een echografie van de urinewegen gemaakt en wordt er bloedonderzoek gedaan.

   Opname van uw kind

   Als uw kind voor de behandeling moet worden opgenomen, dan verblijft uw kind in het Emma Kinderziekenhuis op de locatie AMC.

   Onderzoek door een arts of specialist in opleiding

   Het AMC is een academisch ziekenhuis. Het kan daarom voorkomen dat een co-assistent (arts in opleiding) of een arts-assistent (specialist in opleiding) uw kind onderzoekt. Door mee te kijken en te luisteren leren zij hoe ze later te werk kunnen gaan. 

   Route

   U gaat naar de locatie VUmc aan de Boelelaan. In het polikliniekgebouw op de 1e verdieping bij de kinderpoli is het Spina Bifida spreekuur.

   Contact

   Telefoon: 020-4440767


   Coördinatoren Spina Bifida team:

   Floortje Hoogervorst: mail f.hoogervorst@amsterdamumc.nl 

   Carola Mc Donald: mail carola.mcdonald@amsterdamumc.nl

   Zie hier een link naar de website van kinderpoli Emma VUmc

   De informatie hieronder gaat alleen over de locatie AMC !