Kinderoncologie (kinderverpleegafdeling)

Kinderen met een oncologische aandoening worden meestal verpleegd op de afdeling Kinderoncologie. Op deze afdelingen liggen kinderen van verschillende leeftijden.

Kinderoncologie

Uw kind wordt opgenomen op de afdeling Kinderoncologie, vanwege van een oncologische aandoening. Dit gebeurt in nauw overleg met het Prinses Maxima Kinderoncologisch Centrum in Utrecht.  Op de afdeling Kinderoncologie worden kinderen verpleegd van alle leeftijden.

Wat kan ik verwachten?

Op de afdeling krijgt uw kind te maken met een team van artsen, verpleegkundigen, pedagogisch medewerkers en andere behandelaars. Tijdens de opname kan alles ter sprake komen wat volgens uw kind en u van belang is voor een goede opvang. Uw tips of aanmerkingen zijn welkom. Wij vinden het belangrijk dat we uw kind samen met u de beste zorg kunnen geven.

Onderzoek door een arts of specialist in opleiding

Het AMC is een academisch ziekenhuis. Het kan voorkomen dat een co-assistent (arts in opleiding) of een arts-assistent (specialist in opleiding) uw kind onderzoekt. Door mee te kijken en te luisteren leren zij hoe ze later te werk kunnen gaan.

Route en contact

De verpleegafdeling Kinderoncologie bevindt zich in bouwdeel F op de achtste verdieping. Om er te komen neemt u de hoofdingang van het AMC en loopt u rechtdoor tot de kapsalon op de hoek van het grote plein. Steek het plein over en sla linksaf. U vindt de liften van bouwdeel F aan uw rechterhand. Neem de lift naar de achtste verdieping en meld u bij de balie.

Kinderoncologie

020 - 566 3167

Naar huis

Meestal vindt het vertrek (‘ontslag’) uit het ziekenhuis in de ochtend plaats. Voor u met uw kind weggaat, spreekt u met de behandelend arts. In dit gesprek krijgt u richtlijnen voor eventueel medicijngebruik en dieet, en tips over zaken die u met het oog op de genezing beter wel of juist niet kunt toestaan.

Met de verpleegkundige heeft u een ontslaggesprek aan de hand van een evaluatieformulier. Daarin kunt u aangeven of u voldoende bent voorbereid op het weer thuis zijn met uw kind, en eventuele vragen stellen. Tevens kunt u vertellen hoe u en uw kind de opname in het Emma Kinderziekenhuis hebben ervaren. Zo helpt u ons de zorg te verbeteren.

Nazorg

Wanneer dat nodig is, krijgt u aanvullende richtlijnen voor de verzorging. Veelal wordt er een afspraak gemaakt voor een bezoek aan de polikliniek of is uw eerstvolgende afspraak in het Prinses Maxima Kinderoncologisch Centrum. De eerste werkdag na uw ontslag wordt u gebeld door één van de verpleegkundigen van de afdeling. U kunt dan vragen over de opname stellen.

Als uw kind thuis nog verpleegkundige zorg nodig heeft, zal de verpleegkundige dit met u bespreken. Wanneer dat nodig is kan de transferverpleegkundige ingeschakeld worden, die de zorg na ontslag van uw kind uit het ziekenhuis regelt. 

Het is goed mogelijk dat uw kind nog enige tijd nodig heeft om te verwerken wat er allemaal in het ziekenhuis is gebeurd. Sommige kinderen zijn opeens bang om alleen gelaten te worden, hebben moeite om te gaan slapen of plassen plotseling weer in bed. Over het algemeen verdwijnen deze reacties na korte tijd. Bij blijvende klachten kunt u contact opnemen met de pedagogisch medewerker die uw kind in het ziekenhuis heeft begeleid, via telefoonnummer 020 - 566 5674.

Kijk ook naar onze uitgebreide informatie 'na het ziekenhuis' van het Emma Kinderziekenhuis.

Meer over uw bezoek aan het AMC: