Rondleidingen in Museum Vrolik

In Museum Vrolik is van alles te zien; van anatomische preparaten en zeldzame aangeboren afwijkingen tot dierenskeletten. Onze rondleiders kennen de verhalen achter de museumobjecten en zijn anatomisch grondig geschoold.

Bij rondleidingen gaan ze in op de normale ontwikkeling van een embryo, de oorzaken van aangeboren afwijkingen en bouw en werking van gezonde organen en lichaamsdelen.

Rondleidingen zijn vooral voor scholen erg geschikt. In overleg kan bij een rondleiding aandacht worden geschonken aan onderwerpen die nauw aansluiten bij het onderwijs. 
Er zijn drie rondleidingen:

 1. Topstukken 
  Algemene rondleiding die zowel ingaat op belangrijke historisch interessante onderdelen uit de collectie als op medisch en wetenschappelijk belangrijke preparaten. Aan bod komen o.a. het oudste stuk uit de collectie,veel voorkomende ziekten uit de 18e en 19e eeuw zoals syfilis en rachitis, historisch interessante preparaten zoals een snoerlever,de normale ontwikkeling van embryo en foetus, aangeboren afwijkingen zoals Siamese tweelingen, cyclopie, dwerggroei en steenvrucht.
 2. Menselijke ontwikkeling
  Een rondleiding die zich geheel richt op de menselijke ontwikkeling van embryo tot volwassene en op de aangeboren afwijkingen die tijdens de ontwikkeling zich kunnen voordoen. Aan bod komen uitgebreid de normale ontwikkeling van embryo en foetus, de ontwikkeling van de hersenen, van het skelet, de schedel en het gebit en de belangrijkste aangeboren afwijkingen zoals Siamese tweelingen, afwijkingen van de hersenen, open rug, cyclopie, dwerggroei, schedelafwijkingen, navelbreuk, sirenomelie.
 3. Ontstaansgeschiedenis
  Een rondleiding die vooral de ontstaansgeschiedenis van de collectie belicht. Aan bod komen o.a. veel voorkomende ziekten uit de 18e en 19e eeuw zoals syfilis, rachitis en blaasstenen, de 18e-eeuwse beenderkast van Hovius, tatoeages uit de Franse tijd, snoerlevers van vóór de eerste feministische golf en niet te vergeten de brede 19e-eeuwse anatomische privé verzameling van Gerard en Willem vrolik, met zijn grote verzameling dierlijke preparaten zoals de leeuw van koning Lodewijk Napoleon, het hart van een python en het oog van een walvis.

U kunt uw voorkeur aangegeven op het aanvraagformulier.

Praktische informatie

 • Een rondleiding kost vijftig euro, dit dient contant te worden afgerekend bij de rondleider;
 • Er kunnen maximal vijftien personen deelnemen aan één rondleiding;
 • Het is mogelijk twee rondleidingen simultaan te laten verlopen;
 • Aansluiten bij een reeds van start gegane rondleiding is niet toegestaan;
 • Een rondleiding dient minimaal twee weken van de voren te worden aangevraagd;
 • Het museum is mogelijk minder geschikt voor basisscholen. Bij twijfel kunt u mailen.