De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 6 ervaren onderzoekers elk een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Hiermee kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.

Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO, en is bedoeld voor ervaren onderzoekers die na hun promotie een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Er waren in totaal 443 aanvragen voor de subsidie, waarvan er 85 zijn gehonoreerd. Zes daarvan gingen naar onderzoekers van Amsterdam UMC.

De hersenlagen van ons denken

Linda Douw gaat met de Vidi-subsidie kijken naar de verschillende lagen waaruit onze hersenen bestaan. Het brein kan worden gezien als een netwerk dat bestaat uit lagen, zoals het verkeersnetwerk bestaat uit wegen en de auto’s die daarop rijden. Douw wil weten of een nieuwe hersenlaag-analyse helpt bij het begrijpen en voorspellen van veelvoorkomende problemen met het denken bij herseninfarcten, multiple sclerose en hersentumoren.

Natuurlijk wapen tegen chronische ontstekingenGijs Kooij doet onderzoek naar chronische ontstekingen. Die ontstaan doordat het natuurlijke proces dat ontstekingen in toom houdt, niet optimaal functioneert. Kooij wil uitvinden hoe dit komt om zo op een ‘lichaamseigen’ manier chronische ontstekingsziekten als multiple sclerosis aan te pakken.

Op zoek naar de Achilles hiel van Hepatitis C virus

Per jaar sterven er zo'n 500.00 mensen aan leverziekte veroorzaakt door het hepatitis-C-virus. Om deze sterfte te verminderen is een vaccin nodig dat verdere verspreiding voorkomt. Janke Schinkel wil beter begrijpen waarom sommige mensen, ondanks frequente blootstelling aan het virus, nooit chronisch geïnfecteerd raken. Als dat lukt, kan een belangrijke stap gezet worden in vaccinontwikkeling.

Gesuikerde vetten vallen eiwitten lastig

Cellen in het lichaam praten met elkaar door middel van eiwitten. Robbert Spaapen gaat ontrafelen hoe gesuikerde vetten communicatie-eiwitten verstoren. Verder wil hij uitzoeken of tumorcellen deze gesuikerde vetten gebruiken om de eiwitcommunicatie te verstoren, zodat de kankercellen onopgemerkt blijven.

Het kwantificeren van de ernst van ziekteverschijnselen

Het vastleggen van de ernst van een ziekte in maat en getal is erg belangrijk voor het doen van onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen. Daarom wil Marc Engelen, verbonden aan het Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC, instrumenten ontwikkelen om de ernst van een ziekte kwantitatief te meten. Dit doet hij voor ALD en andere aandoeningen van het ruggenmerg.

Heel de naad

Tijdens een darmoperatie maken chirurgen vaak een aansluiting (naad) tussen darmuiteinden. Deze naad lekt bij 1 op de 10 patiënten, wat kan leiden tot bloedvergiftiging en overlijden. Joep Derikx wil dit voorkomen door te onderzoeken hoe artsen naadlekkage vóór de operatie kunnen voorspellen en snel na de operatie kunnen opsporen. Ook gaat hij onderzoeken hoe normale naadheling verloopt.