AMC sleept drie Vici-beurzen in de wacht

Drie onderzoekers van het AMC ontvangen een Vici-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Prof. dr. Willem Mulder, dr. Rogier Sanders en prof. dr. Noam Zelcer krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen.

De Vici-beurs is een van de grootste persoonsgebonden subsidies in Nederland voor wetenschappelijk onderzoek. Met de beurs kunnen de wetenschappers de komende vijf jaar een eigen vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opbouwen.

Dit jaar dienden 235 onderzoekers een vooraanvraag in voor een Vici, waarvan 138 onderzoekers hun voorstel verder hebben uitgewerkt. 60 onderzoekers mochten hun voorstel vervolgens mondeling komen toelichten voor een beoordelingscommissie, en 34 voorstellen werden voor honorering geselecteerd. Voor het AMC vielen de onderstaande onderzoeksvoorstellen in de prijzen:

Nanobiologische training van het aangeboren immuunsysteem om ziekten te bestrijden - prof. dr. Willem Mulder

Immunotherapie is een behandeling waarbij het eigen afweersysteem ingezet wordt om een ziekte te bestrijden. Dit onderzoek richt zich op het ontwikkelen van nanobiologics die het geheugen van het aspecifieke, aangeboren immuunsysteem (trained immunity), programmeren om de afstoting van organen te voorkomen, of kanker te bestrijden.

B-cellen trainen om breed neutraliserende hiv-antistoffen te ontwikkelen - Dr. Rogier Sanders

De meeste vaccins tegen virussen wekken beschermende antistoffen op. Dit lukt echter nog niet met de huidige vaccins tegen hiv. Sommige hiv-geïnfecteerde mensen maken wel zulke beschermende antistoffen. In dit onderzoek zullen deze patiënten als voorbeeld dienen om een hiv-vaccin te ontwikkelen.

SPRING en RING in vet metabolisme - prof. dr. Noam Zelcer

Ons lichaam heeft cholesterol en vetten nodig. Maar zijn er te veel van deze stoffen aanwezig, dan kan dat hart- en vaatziekten veroorzaken. De onderzoekers gaan de door hen ontdekte genen SPRING en RING-finger-145 bestuderen. Die genen reguleren de aanmaak van cholesterol en vetten. Het doel van dit onderzoek is het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden.