Belangrijke informatie voor patiënten

Tijdens de corona-epidemie zetten we ons in om ons ziekenhuis veilig te houden. Dit doen we voor u en uw naasten en voor onze medewerkers. Dit heeft geleid tot extra maatregelen voorafgaand aan uw afspraak. Leest u deze maatregelen goed door, voordat u een van onze locaties bezoekt.

Patiëntenzorg komt weer op gang

De poliklinieken van locatie AMC en locatie VUmc ontvangen stapsgewijs steeds meer patiënten. Wanneer u voor een afspraak naar Amsterdam UMC komt, loopt u geen extra besmettingsgevaar.

Veiligheid voorop

De veiligheid staat voorop, voor bezoekers, patiënten en medewerkers. Daarom gaat Amsterdam UMC de zorg voor niet-coronapatiënten in kleine stappen uitbreiden. Om patiënten met het coronavirus en patiënten zonder het coronavirus tegelijkertijd veilig te kunnen behandelen, hebben we verschillende maatregelen getroffen. Zo voorkomen we de verspreiding van het coronavirus:

 • We screenen patiënten vooraf op klachten (hoesten, verkoudheid, koorts, kortademigheid)

 • We hanteren de 1,5 meter afstandsregel

 • In de poliklinieken geldt eenrichtingsverkeer

 • Voor coronapatiënten zijn er speciale ruimtes

 • Medewerkers met klachten die wijzen op een besmetting met het coronavirus worden getest

 • Als een medewerker klachten heeft, mag hij/zij niet komen werken

Met deze maatregelen houden we ons ziekenhuis veilig. Dit doen we voor u en uw naasten en voor onze medewerkers.

In onderstaande video vertellen wij u welke maatregelen wij treffen voor een veilig Amsterdam UMC- locatie AMC.

In onderstaande video vertellen wij u welke maatregelen wij treffen voor een veilig Amsterdam UMC- locatie VUmc.

Stel uw bezoek niet uit

Stel uw bezoek aan de Spoedeisende Hulp of de poliklinieken niet uit als u serieuze gezondheidsklachten heeft. Dit geldt ook voor niet-coronaklachten. Het is wel heel belangrijk dat u het aangeeft als u coronaklachten heeft (hoesten, verkoudheid, koorts, kortademigheid), dan kunnen wij gepaste maatregelen treffen. Voor patiënten met het coronavirus zijn afgezonderde corona-ruimtes ingericht.

Heeft u een afspraak?

Als u een afspraak heeft, wordt u door ons gebeld of krijgt u een afspraakbrief. Waar mogelijk maken we een telefonische afspraak of een videobelafspraak. Uw behandelaar kijkt of het echt nodig is dat u naar de poli komt.

Kom niet te vroeg naar uw afspraak

Het is belangrijk dat u pas zo kort mogelijk vóór uw afspraak in het ziekenhuis bent. Hiermee zorgen we ervoor dat er zo min mogelijk mensen tegelijkertijd in het ziekenhuis zijn. Dit doen wij om besmettingen te voorkomen. De screening aan de deur verloopt snel, waardoor u op tijd bij uw afspraak kunt zijn. Bij locatie AMC (Meibergdreef) krijgt u na screening een polsbandje zodat u in en uit kunt lopen zonder steeds gescreend te hoeven worden.

Wilt u een begeleider meenemen naar een afspraak?

Alleen als u echt niet alleen naar een afspraak kunt komen, kunt u een begeleider meenemen. Dit krijgt u te horen als u gebeld wordt over uw afspraak. Bij minderjarige patiënten mag altijd één ouder mee. Ook mensen in een rolstoel mogen iemand meenemen. Het is mogelijk dat uw begeleider wordt gevraagd even ergens anders te wachten tijdens uw afspraak. Leest u onze aangepaste regels voor begeleiding goed door.

Heeft u of een huisgenoot coronaklachten?

Bent u patiënt en heeft u coronaklachten (hoesten, kortademigheid, koorts en verkoudheidsklachten), dan vragen we u dat van tevoren aan ons te melden. Dan kunnen we u wel zien, en tegelijk de juiste maatregelen treffen. Bij binnenkomst krijgt u speciale instructies. Op deze manier kunnen we zo veilig mogelijk werken. Het is ook belangrijk dat u het doorgeeft als een inwonend familielid coronaklachten heeft. 

Bezoek

Wij snappen dat het belangrijk is dat familieleden en naasten u in het ziekenhuis kunnen bezoeken. We willen dit graag mogelijk maken in deze bijzondere tijd waarin we afstand van elkaar moeten houden en er ook voor moeten zorgen dat er niet te veel mensen op hetzelfde moment in het ziekenhuis zijn. Leest u onze aangepaste bezoekregels goed door.

U kunt gebruikmaken van de volgende ingangen:

Locatie VUmc, De Boelelaan

 • De hoofdingang van het ziekenhuis
 • De hoofdingang van de poliklinieken
 • Het Imaging Center blijft open voor patiënten en bezoekers

De ingang van de Spoedeisende Hulp is bereikbaar, de zij-ingang van de Spoedeisende Hulp richting het ziekenhuis is gesloten.

Locatie AMC, Meibergdreef

 • Spoedeisende hulp (SEH) en Huisartsenpost via ingang SEH
 • De tijdelijke hoofdingang van het ziekenhuis
 • De ingang via parkeergarage P2.

De ingang van het APC (Psychiatrisch centrum) is weer open.

Parkeren en bereikbaarheid (LET OP: op beide locaties vinden belangrijke werkzaamheden plaats)

Parkeren bij locatie VUmc: van zaterdag 18 juli tot en met zondag 9 augustus wordt de trambaan op de kruising Amstelveenseweg / De Boelelaan vervangen. Het kruispunt is vanwege deze werkzaamheden grotendeels afgesloten voor autoverkeer waardoor locatie VUmc niet te bereiken is via de gebruikelijke routes. Houd rekening met omleidingen. De verkeersdruk kan ook toenemen met een langere reistijd als gevolg. Lees hier de meest recente informatie.

Parkeren bij locatie AMC: vanaf maandag 8 juni wordt het gebied bij de hoofdingang en de ingang van de polikliniek vernieuwd. Dit heeft belangrijke gevolgen voor de parkeergelegenheid in dat gebied. Kijk voor de meest actuele situatie op de pagina Adres, route en parkeren.

Pendelbus vanaf metro- en treinstation Holendrecht

Bent u slecht ter been? Tussen station Holendrecht en de ingang van locatie AMC rijdt een pendelbus. Wilt u hier gebruik van maken, leest u dan goed de informatie over de pendelbus.

Heeft u algemene vragen over het coronavirus?

Bekijk de website van het  RIVM  of bel met het landelijke informatienummer 0800-1351.