Burgemeester maakt buiging voor verpleegkundigen

Onze burgemeester Femke Halsema ging op de Dag van de Verpleging in gesprek met verpleegkundigen van Amsterdamse ziekenhuizen. “Het applaus vanuit de stad, de familie die achter je staat, dit helpt je er doorheen”, aldus een verpleegkundige van het OLVG.

Op de locatie De Boelelaan hebben verpleegkundigen van alle Amsterdamse ziekenhuizen zich verzameld voor het bezoek van de burgemeester: het OLVG, Antonie van Leeuwenhoek, BovenIJ en Amsterdam UMC zelf. Femke Halsema maakt bij haar entree een buiging voor de verpleegkundigen en bedankt hen voor hun inzet tijdens de huidige Covid-periode. Ze vraagt hen wat hen opvalt in de zorg.

Sterkte en hou vol

Meerderen noemen de saamhorigheid vanuit de stad. Een verpleegkundige vertelt over het briefje van de postbode dat ze vond bij een blad voor de beroepsgroep waarop ze was geabonneerd: “Op het briefje stond ‘Sterkte en hou vol.’ Daar schoot ik van vol.” Iemand anders vertelt over de makkelijke samenwerking en dat besluiten ineens veel sneller kunnen. “Door routines en dogma’s te doorbreken, krijg je een betere samenleving”, reageert Halsema.

Minder geweld, minder ongelukken
Een verpleegkundige van Amsterdam UMC die op de spoedeisende hulp werkt, zegt dat er nu juist minder blessures zijn, minder grote ongelukken en geweld. Halsema merkt op dat de criminaliteit helaas alweer toeneemt nu de regels iets losser worden. Wat ook opvalt is dat er minder hartpatiënten komen. Mensen blijven weg, ook bij verloskunde is dit aan de hand. Uit angst om corona te krijgen. Terwijl wachten op medische hulp nare gevolgen kan hebben.

Waardering voor de beroepsgroep behouden

Als de burgemeester vraagt wat de verpleegkundigen nodig hebben - “behalve goedkope huurwoningen en parkeerplaatsen” - , krijgt ze uiteenlopende antwoorden. Iemand mist de juiste voorlichting naar het volk toe, hoe het bijvoorbeeld werkt met mondmaskers. Hoe om te gaan met de strenge regels als je een heel zieke patiënt hebt. Hoe die waardering voor de beroepsgroep te behouden, zegt een ander. Halsema antwoordt: “Ik denk dat je de beroepsgroep zoveel mogelijk zichtbaar moet maken. Iedereen wil wel een held zijn. Dit is ook het moment om politieke druk uit te oefenen. Ga naar het Malieveld zodra dat kan op 1,5 meter.”

Tekst: Daniëla Cohen
Foto’s: Richard Mouw