Een face shield of een medisch mondneusmasker

De veiligheid van onze patiënten, medewerkers en bezoekers staat voorop. Daarom dragen medewerkers van de ziekenhuizen in de regio Noord-Holland/Flevoland sinds begin oktober in publieke ruimtes een face shield voor extra bescherming. Er zijn de laatste tijd echter veel vragen en soms ook klachten binnen gekomen van werknemers, patiënten en bezoekers over het gebruik van een face shield.

Besluit

De ziekenhuizen hebben daarom besloten om hun beleid hierover bij te stellen. Vanaf 2 november gelden de volgende regels:

  • Iedereen die in de directe patiëntenzorg werkt binnen 1,5 meter afstand van de patiënt, draagt een medisch mondneusmasker als persoonlijk beschermende maatregel. Dit mondneusmasker mag ook in de andere publieke ruimtes gedragen worden. Het medisch mondneusmasker moet elke 3 uur worden vervangen. Bij uitzondering kan hier, na overleg met de leidinggevende, van worden afgeweken en kan de medewerker kiezen voor een face shield.

  • Iedereen die in de directe patiëntenzorg werkt op meer dan 1,5 meter afstand van de patiënt is voldoende beschermd door het dragen van een face shield. Dit geldt ook voor de patiënt. Als een medewerker zich hierbij niet veilig voelt mag hij/zij een medisch mondneusmasker dragen.

  • In de publieke ruimtes van het ziekenhuis draagt een medewerker een face shield of een medisch mondneusmasker. Bij voorkeur wordt hier een face shield gedragen.

Natuurlijk blijven daarnaast alle bestaande beschermingsmaatregelen ook gelden. Zoals een gezondheidscheck bij de ingang van het ziekenhuis van patiënten en bezoekers, regelmatig handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, anderhalve meter afstand houden, goede schoonmaak en ventilatie. Uw en onze veiligheid is en blijft ons namelijk heel veel waard.