Onderzoekers Reinier Boon en Matthijs Brouwer van Amsterdam UMC ontvangen de prestigieuze Consolidator Grant van de European Research Council (ERC). Deze persoonsgebonden subsidie bedraagt 2 miljoen euro verspreid over vijf jaar. De ERC Consolidator Grant is een van de grootste subsidies in Europa voor onderzoekers die een onderzoeksgroep verder willen uitbouwen. In totaal krijgen 327 Europese wetenschappers 655 miljoen euro.

Reinier Boon, hoogleraar Molecular Cardiovascular Ageing

De levensverwachting in de Europese Unie stijgt en daarmee stijgt ook het aantal mensen met hartfalen als gevolg van veroudering. De meest voorkomende vorm van hartfalen bij ouderen is diastolisch hartfalen, ook wel hartfalen met behouden ejectie fractie (HFpEF) genoemd. De hartspier bij deze ziekte ontspant zich niet goed genoeg en het hart vult zich minder goed met bloed.
Reinier Boon wil begrijpen wat er in het hart gebeurt bij veroudering. Om te begrijpen waarom mensen HFpEF krijgen, kijkt hij naar de moleculaire mechanismen bij veroudering en hoe cellen met elkaar communiceren. Specifiek richt hij zich in zijn onderzoek op de rol van het gen Sarrah en andere zogenaamde niet voor eiwit coderende genen (lncRNA's), omdat deze genen een rol spelen bij hartveroudering. Er is nu geen geschikte behandeling voor HFpEF. Het uiteindelijke doel van het onderzoek is om nieuwe potentiële behandelingen te vinden voor deze ziekte.

Matthijs Brouwer, neuroloog

Encefalitis is een ernstige ontsteking van de hersenen, die veroorzaakt kan worden door bacteriën, virussen, schimmels en parasieten, maar ook door overmatige activiteit van het immuunsysteem (auto-immuunziekten). Bij de helft van de mensen met encefalitis blijft echter onduidelijk wat de oorzaak is. Hierdoor is het voor artsen lastig om de goede behandeling te kiezen. Een op de zes patiënten met encefalitis overlijdt, mede doordat het lang duurt totdat de behandeling begint vanwege onzekerheid over de oorzaak.

Brouwer gaat in een grote groep patiënten op zoek naar nieuwe oorzaken van encefalitis. Met vernieuwende technieken onderzoekt hij hersenvocht om zo tot nu toe onbekende virussen en andere verwekkers te identificeren. Door te kijken naar patronen van genexpressie (RNA), vetten, metabolieten en eiwitten in hersenvocht wil Brouwer een vingerafdruk van elke oorzaak van encefalitis vinden, waarmee de oorzaak van de ontsteking binnen enkele uren vastgesteld kan worden. Daarmee kan de arts sneller de juiste behandeling gegeven en is de kans groter dat de patiënt goed herstelt.

Lees hier het persbericht van de European Research Council