Een bepaald type zuurstoftherapie via de neus bij covid-patiënten veroorzaakt geen hoger risico op besmettingen van het virus bij zorgmedewerkers. Onderzoekers van Amsterdam UMC en de Universiteit van Amsterdam stellen in een artikel in Respiratory Care dat deze therapie het risico op de vorming van aerosolen niet vergroot. Deze bevinding kan helpen om de druk op de IC te verminderen.

Volgens de onderzoekers van de volwassen- en kinder-IC van Amsterdam UMC neemt deze uitkomst de ongerustheid over het gebruik van high flow nasal oxygen (HFNO) weg. Dit is een speciale manier om de (covid)-patiënt een hoge stroom (flow) zuurstof, verwarmd en bevochtigd toe te dienen. Dat gaat via een hulpstuk op de neus.

 Demonstratie neusmasker.
Demonstratie neusmasker.

Geen hoger risico
Bem concludeert: “In lijn met de weinige, al bekende bevindingen geeft deze studie aan dat HFNO het risico op aerosolvorming niet verhoogt in vergelijking met gewone zuurstoftherapie via een hulpstuk in de neus. Dit suggereert dat er geen hoger risico is op overdracht van ziekteverwekkers zoals het coronavirus door HFNO op gezondheidswerkers.”
De onderzoekers bepleiten daarom in deze tijde van schaarste van IC- en beademingsbedden niet terughoudend te zijn in het gebruik van HFNO bij patiënten met covid. Hopelijk draagt dit bij aan het verminderen van het aantal patiënten dat kunstmatige beademing nodig heeft.

Zware longontsteking
De onderzochte techniek wordt al gebruikt om een zware longontsteking op de IC te behandelen. Ook voor patiënten op de verpleegafdeling is deze techniek in beeld. Dit kan voorkomen dat voor de patiënt veel ingrijpender kunstmatige beademing op de IC nodig is, door het inbrengen of intuberen van een flexibele buis in de luchtpijp.
Tot voor kort bestond er angst bij artsen en verpleegkundigen dat HFNO het risico op besmetting met het coronavirus vergroot. Het werken met hoge luchtstromen zou het ontstaan van hele kleine druppelsjes (aersolen) vergemakkelijken. Dit vergroot de kans dat zorgmedewerkers worden geïnfecteerd met covid. Volgens de Amsterdam UMC onderzoekers dr. Reinout Bem en dr. Alexander Vlaar heeft deze angst gevolgen: “Veel behandelaren gebruiken deze methode daarom minder of soms helemaal niet bij covid en gaan ze intuberen.”

Laserlicht

In samenwerking met de afdeling Natuurkunde van de UvA heeft het IC-onderzoeksteam met laserlicht en druppeltjesmeters gekeken naar de vorming van aerosolen tijdens het gebruik van HFNO, in vergelijking met een ‘gewoon’ zuurstofmasker. Deze technieken heeft de onderzoeksgroep al eerder gebruikt om in kaart te brengen wat de invloed is van ventilatie in kleine ruimtes, zoals liften, op aerosolvorming tijdens praten en hoesten. In dit onderzoek werden bij drie gezonde personen en vijftien patiënten met covid gekeken naar het verschil van beademing met de HFNO en de gewone zuurstoftherapie.

Lees hier de samenvatting van de wetenschappelijke publicatie.