In 4 bijeenkomsten over gezond leven en eten in de stad deelden onderzoekers van Amsterdam UMC hun kennis met wijkbewoners. De goedbezochte sessies waren onderdeel van WeMakeTheCity, een voorjaarsfestival waarbij de hele metropoolregio Amsterdam in het teken stond van urgente stedelijke vraagstukken én de mogelijke oplossingen.

De 4 lunchbijeenkomsten zijn vorige maand gehouden in verschillende delen van Amsterdam: Noord, Nieuw-West en Zuidoost. Buurtbewoners spraken daarbij met onderzoekers van de Vrije Universiteit en Amsterdam UMC. Het leverde mooie, openhartige en soms ontroerende gesprekken op. Bijvoorbeeld over guilty pleasures, zoals repen chocolade, stroopwafels en snoeptomaatjes. Snoeptomaatjes? “Eerst eet ik een zak chips leeg en dan voel ik me schuldig”, vertelt een vrouw. “Vervolgens pak ik een zak snoeptomaatjes, zodat ik ook wat gezonds heb gegeten.”

Krappe beurs

Er werd gesproken over de verantwoordelijkheden van de gemeente, de voedingsindustrie, zorgverzekeraars en de inwoners zelf. Alle deelnemers konden genieten van een even smakelijke als gezonde lunch. En er kwam van alles boven tafel. Buurtbewoners merkten op dat het “makkelijk praten is” over gezond eten of sporten met een krappe beurs. Dat je aan het einde van de maand blij bent dat je je rekeningen hebt kunnen betalen. Dat gezond meestal duurder is dan ongezond.

Met name stadsbewoners met een laag inkomen komen daarmee voor dilemma’s te staan.  Ongezond leven blijkt niet altijd een bewuste keuze. Een kleine stimulans is dan al erg welkom. Zoals de inzet van 100 gezondheidsambassadeurs in Amsterdam Nieuw-West: bewoners die anderen een duwtje in de rug proberen te geven. Ook zijn er bewonersinitiatieven waaruit wandelgroepjes ontstaan en moestuinen tot bloei komen. Samen proberen gezond te leven is kennelijk echt makkelijker.

Tien aanbevelingen

In overleg met de onderzoekers kwamen de buurtbewoners tot tien aanbevelingen om een gezonde stad dichterbij te brengen. Zoals: belast bewerkt voedsel meer en maak gezond eten goedkoper. En: bewegen klinkt gemakkelijker dan sporten. En: organiseer laagdrempelige en kleinschalige activiteiten in de buurt. Onderaan dit artikel vind je de complete lijst met aanbevelingen.

Leren van elkaar

Martine de Bruijne, directeur van het onderzoeksinstituut Amsterdam Public Health van Amsterdam UMC, is opgetogen over de bijeenkomsten. “We gaan de komende tijd intensiever samenwerken met bewoners en organisaties”, zegt De Bruijne. “Onderzoek doen is belangrijk, maar echt bereiken dat de stad en haar bewoners gezonder worden, vergt meer samenwerking. Als deze WeMakeTheCity-bijeenkomsten iets duidelijk gemaakt hebben, is het dat we ontzettend veel van elkaar kunnen leren.”

Tekst: Nicole de Haan