Gratis pendelbus tussen AMC en stationsplein Holendrecht

Patiënten en bezoekers die minder goed ter been zijn, kunnen vanaf maandag 20 mei gebruik maken van een gratis pendelbus tussen station Holendrecht en locatie AMC. De shuttleservice gaat in de loop van maandag rijden. Vanaf dinsdag 21 mei rijdt de pendelbus iedere werkdag tussen 07:30 uur en 17 uur. De opstaphaltes zijn bij stationsplein Holendrecht en bij de in- en uitgang van de polikliniek en het ziekenhuis.

De komende weken pendelt er een personenbus heen en weer tussen station Holendrecht, het ziekenhuis en de polikliniek. Deze komt op afroep en maakt gebruik van de openbare weg (Meibergdreef). U kunt de chauffeur bellen op: 06 22 50 66 91.

De personenbus rijdt tijdelijk en zal naar alle waarschijnlijkheid worden vervangen door elektrische shuttlekarretjes. Deze zullen de route volgen via het verbrede voetpad langs de Meibergdreef.

Nieuwe hoofdentree 

De gratis shuttleservice wordt ingezet om de bereikbaarheid te verbeteren van locatie AMC. Dat is nodig omdat er aan de voorzijde van het ziekenhuis tot zeker eind 2020 bouwwerkzaamheden plaatsvinden. Het gebouw krijgt een volledig nieuwe entree. De komende jaren verandert het kale voorterrein in een parkachtig en groen landschap met een duurzaam en sierlijk vormgegeven paviljoen als centrale hoofdentree. Een inspirerende omgeving, waarin de gezondheid van patiënten, medewerkers, studenten en buurtbewoners de hoofdrol speelt. Hier is een impressie te zien van het nieuwe entreegebied.

Omleidingen 

Tegelijkertijd werkt de gemeente Amsterdam aan de herinrichting van stationsplein Holendrecht. Hierdoor is de overdekte looproute vanaf het station naar locatie AMC sinds eind april niet meer toegankelijk. In plaats daarvan is er een omleiding aangelegd. Die route is echter langer dan de oorspronkelijke route via de droogloop. Met name ouderen en mensen die moeite hebben met lopen wordt daarom geadviseerd rekening te houden met een langere reistijd. Ook luidt het advies om, indien mogelijk, met een taxi of eigen vervoer van en naar het ziekenhuis te komen. Parkeren (betaald) kan op het parkeerterrein bij de hoofdingang (P1), of in parkeergarage P2. Vanaf de ingangen van zowel P2 als het ziekenhuis en de polikliniek rijden shuttlekarretjes door het AMC.

Route A  

Maakt u gebruik van het openbaar vervoer om naar locatie AMC te komen? Volg dan vanaf stationsplein Holendrecht ‘Route A’ (zie plattegrond). Route A is onder meer aangegeven met gele borden ‘AMC’. Komend vanaf het station loopt u eerst langs houten bouwhekken met plantenbakken in de richting van een houten bouwkeet. Het busstation houdt u daarbij aan uw rechterhand. Zo komt u vanzelf op een verhard voetpad, dat langs het water van de Meibergdreef in de richting van het AMC gaat.

Omdat deze route meer tijd kost, zijn langs dit verbrede pad zitbankjes geplaatst. Het pad is ’s avonds verlicht. Het komt uit bij een oversteek met de rondweg om het AMC. In verband met de veiligheid staan hier overdag verkeersregelaars. Fietsers kunnen via het naastgelegen fietspad het ziekenhuis bereiken. Op het terrein van het AMC staan de loop- en fietsroutes met borden aangegeven.

Route B  

Medewerkers en studenten die vanaf station Holendrecht komen, kunnen het beste ‘Route B’ volgen. Deze route gaat linksaf naar de faculteit geneeskunde (J0), de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en Museum Vrolik. Ook het Ronald McDonald Huis is via Route B te voet bereikbaar.

Fietsroutes 

Fietsers die vanaf het stationsplein naar het AMC willen, nemen het fietspad richting Meibergdreef (Route A). Dit fietspad is aangegeven met gele borden. Via de oversteek met de rondweg komen zij bij de beveiligde fietsenstalling op P1. Fietsers die vanaf station Holendrecht naar de faculteit, HvA, Museum Vrolik of het Ronald McDonald Huis willen, volgen het bestaande fietspad linksaf (Route B).

Ronald McDonald Huis  

Voetgangers die vanaf het stationsplein naar het Ronald McDonald Huis willen, kunnen het beste Route B volgen. Komend vanuit het AMC is voorlopig nog het oude overdekte voetpad te gebruiken. Dit pad is toegankelijk tot aan het Ronald McDonald Huis. Er kan daar tevens gebruik worden gemaakt van de lift.

Voorterrein afgesloten

De verwachting is dat de werkzaamheden aan het voorterrein komend najaar beginnen en zeker tot eind 2020 duren. Het voorterrein (P1) wordt in die periode hermetisch afgesloten voor al het doorgaand verkeer, dus zowel voor auto’s als voor voetgangers en fietsers. De Spoedeisende Hulp (SEH) blijft uiteraard wel te allen tijde bereikbaar. Ook ambulances blijven gedurende de werkzaamheden altijd vrije doorgang houden. 

Actuele berichtgeving

De complete afsluiting van het voorterrein dit najaar heeft uiteraard gevolgen voor de bereikbaarheid van locatie AMC. De meest actuele berichtgeving,plattegronden en routekaartjes zijn terug te vinden via de website. Ook via Facebook en Twitter houden we u op de hoogte van de stand van zaken.

Vragen

Het huidige voorterrein moet compleet op de schop en daarna opnieuw worden ingericht. Dat brengt onvermijdelijk overlast met zich mee. Natuurlijk doen we er alles aan om die tot een minimum te beperken, maar helemaal geruisloos gaat een dergelijke verbouwing helaas niet. Hiervoor vragen we uw begrip.

Heeft u vragen over de omleidingen, werkzaamheden of het nieuwe entreegebied? Stuur dan een mailtje naar: hetamcinzijnomgeving@amc.nl.