Vier onderzoekers van Amsterdam UMC hebben een Vici-beurs gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Drie daarvan op het gebied van de medische wetenschappen, dat is de helft van alle laureaten die dit jaar de prestigieuze premie op dit domein binnenhaalden. Een vierde onderzoeker ontving een Vici in het domein Sociale- en Geesteswetenschappen. Zij ontvangen elk 1,5 miljoen euro om de komende vijf jaar een onderzoekslijn te ontwikkelen.

Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke subsidies in Nederland en is gericht op ervaren onderzoekers. Dit jaar kwamen er 44 aanvragen binnen bij ZonMw, die de Vici's op het gebied van de medische wetenschappen uitdeelt. Daarvan zijn er 6 gehonoreerd. De Vici-financiering is een van de 3 financieringsvormen van het NWO Talentprogramma. Daarnaast zijn er nog de Veni- en de Vidi-beurzen.

Binnen Amsterdam UMC gingen de Vici-subsidies naar:

Stan van de Graaf (Tytgat Instituut voor Lever- en Darmonderzoek): Natafelen met galzouten

Na een maaltijd geven stoffen uit de lever (galzouten genaamd) een tijdelijk signaal af dat de hoeveelheid cholesterol in het bloed verlaagt, ontstekingen dempt en de vetophoping in de lever vermindert. Van de Graaf en zijn groep willen dit signaal benutten om niet-alcoholische leververvetting te bestrijden.


Max Nieuwdorp (afdeling Interne geneeskunde): Effect van fructose op samenstelling darmbacteriën en insulineresistentie bij obese mensen van verschillende etnische afkomst

Het levenslange risico op suikerziekte verschilt aanzienlijk tussen Nederlanders met een verschillende etnische achtergrond. Nieuwdorp en zijn groep gaan ontrafelen of een andere wisselwerking tussen fructose, spijsvertering en darmbacteriesamenstelling een effect heeft op de mate van insulineresistentie bij obese patiënten van verschillende etnische achtergrond. Daarnaast willen ze weten of behandeling met specifieke bacteriestammen een oplossing biedt.


Colin Russell (afdeling Medische microbiologie): De evolutie in ons

We krijgen herhaaldelijk griep omdat influenzavirussen steeds veranderen (evolueren) om aan onze afweerreactie te ontsnappen. Tegelijkertijd evolueert ons afweersysteem bij elke infectie om de nieuwe virusvariant aan te vallen. Russells onderzoek gebruikt nieuwe benaderingen om te karakteriseren hoe ons afweersysteem verandert na elke influenzavirus-infectie en hoe deze veranderingen de virusevolutie beïnvloeden.

Erik Rietveld, filosoof en APH-onderzoeker: 'Change-Ability voor een snel veranderende wereld'.

Ook in het domein Sociale- en Geesteswetenschappen ontving een onderzoeker van Amsterdam UMC een Vici: Erik Rietveld, filosoof en onderzoeker bij onderzoeksinstituut APH, voor zijn project 'Change-Ability voor een snel veranderende wereld'.

Klimaatverandering, sociale cohesie en de pandemie vragen om collectieve gedragsverandering, ze vragen om wat Rietveld “Change-Ability” noemt. Dit filosofische onderzoek gebruikt inzichten in de rol die de omgeving speelt bij alledaags handelen om gedragsverandering van samenlevingen te begrijpen. Rietveld bestudeert materiële interventies van experimentele architecten die de openheid van mensen voor verrassende veranderingsmogelijkheden vergroten.