We maken het niet vaak mee dat we van een donateur zo’n grote gift ontvangen. Dat gebeurde 27 mei, toen het Hersentumorcentrum van Amsterdam UMC 2,5 miljoen euro in ontvangst mocht nemen van iemand die graag anoniem wil blijven. Met dit bedrag willen onderzoekers behandelingen ontwikkelen die het dagelijks leven verbeteren van patiënten met een hersentumor.

Momenteel richten behandelaars zich vooral op diagnostiek en behandeling van een hersentumor en is er nog relatief weinig aandacht voor het dagelijks functioneren van de patiënt. Onderzoekers van het Hersentumorcentrum - dat deel uitmaakt van Cancer Center Amsterdam - hopen binnen vijf jaar tot oplossingen te komen die patiënten helpen bij het omgaan met dagelijkse problemen als vermoeidheid, angst en vergeetachtigheid. Ze beginnen met twee interventies waarover in de wetenschappelijke literatuur aanwijzingen zijn gevonden dat ze succesvol zijn: medicinale cannabis voor het behandelen van angst en cognitieve gedragstherapie tegen vermoeidheid.

Verbeteren dagelijks functioneren

Binnen het Hersentumorcentrum werken artsen en onderzoekers vanuit verschillende disciplines samen. Neurochirurg en initiator van het onderzoek Philip de Witt Hamer namens het team: “We delen een medische geschiedenis met onze donateur; mede door zijn ervaring en betrokkenheid konden we dit onderzoeksvoorstel ontwikkelen. Hersentumorpatiënten vormen een kwetsbare groep. Het verbeteren van hun kwaliteit van leven, ook al is die tijd soms kort, is heel waardevol.”

Neuropsycholoog en projectleider Linda Douw vult aan: “We gaan ons verdiepen in behandelingen die een verschil kunnen maken in het dagelijks functioneren van patiënten. Daarbij kijken we nadrukkelijk naar individuele verschillen in de effectiviteit van de therapieën. We hopen in de toekomst te kunnen voorspellen waar iedere patiënt het meeste baat bij heeft.”

Zeer bijzonder

Geert Kazemier, directeur Stichting VUmc Cancer Center Amsterdam: “Het blijft zeer bijzonder, en ook bijzonder belangrijk, dat we financiële ondersteuning ontvangen van particuliere donateurs. Door hun betrokkenheid bij ons werk zijn we in staat onderzoek te financieren dat voor patiënten waardevol is. We zijn de donateur zeer dankbaar dat we met zijn genereuze hulp een belangrijke onderzoekslijn kunnen opzetten.”

Van links naar rechts: Geert Kazemier (directeur Stichting CCA), Philip de Witt Hamer (neurochirurg), Sander van der Laan (voorzitter Stichting CCA), Kees Storm (bestuurslid Stichting CCA)
Van links naar rechts: Geert Kazemier (directeur Stichting CCA), Philip de Witt Hamer (neurochirurg), Sander van der Laan (voorzitter Stichting CCA), Kees Storm (bestuurslid Stichting CCA)

Lees hier meer over Hersentumorcentrum Amsterdam.