De twee Amsterdamse universiteiten UvA en VU hebben een nieuw platform voor talentvolle jonge wetenschappers, de Amsterdam Young Academy (AYA). Deze maand trad een nieuwe lichting van dertig talenten aan. Eén van hen is Marit van Gils, hiv-onderzoeker, werkzaam op locatie AMC. "Ik wil de jeugd graag enthousiast maken voor de wetenschap."

Wie is Marit van Gils?

Na mijn studie in Groningen ben ik met mijn promotietraject begonnen op Sanquin. Al snel is de afdeling toen verhuisd naar het AMC, waar ik in 2011 ben gepromoveerd op hiv en dan met name de rol van antistoffen tegen het virus. Na mijn promotie ben ik als postdoc gaan werken in de onderzoeksgroep van Rogier Sanders op het AMC waarvoor ik langere periodes in San Diego op The Scripps Research Institute heb gewerkt. Daarna heb ik de AMC Fellowship gekregen om mijn eigen onderzoeksgroep op te zetten in het AMC. Ik ben nu assistant professor op de afdeling Medische Microbiologie.

Waarom wilde je lid worden van de Young Academy?

De leden van de Amsterdam Young Academy komen uit verschillende wetenschappelijke disciplines. Dit geeft de mogelijkheid om een bredere kijk te krijgen op wetenschappelijke vraagstukken, maar ook over dilemma’s die spelen in de maatschappij. Ik ben van mening dat je als wetenschapper niet alleen de verantwoordelijkheid hebt om goede wetenschap te bedrijven maar ook om een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. De Amsterdam Young Academy is voor mij een plek waar ik mogelijkheden hiervoor zie, omdat de AYA een brug wil vormen tussen de wetenschap en de maatschappij met verschillende activiteiten.

Je  bent net geïnstalleerd; wat ga je doen als lid van dit gezelschap?

Als onderzoeker op het gebied van vaccins zie ik de voordelen van vaccins en wil ik graag mijn kennis hierover delen. Helaas daalt de vaccinatiegraad en ik zie in de AYA een goede omgeving om samen met andere jonge wetenschappers van andere disciplines te kijken hoe het beste een constructieve discussie gevoerd kan worden. Daarnaast wil ik graag de jeugd enthousiast maken voor de wetenschap en ik denk dat deze twee dingen goed gecombineerd kunnen worden in voorlichting aan tieners met hulp van de andere leden van AYA.

Is dit het voorportaal naar eeuwige roem in de wetenschap?

Mijn passie voor de wetenschap wordt zeker niet gedreven door de zoektocht naar eeuwige roem, maar ik denk wel dat het lidmaatschap van de AYA kan bijdragen om mijn wetenschap en wetenschap in het algemeen meer bekendheid te geven bij een breder publiek.

Waar houd je je in het AMC mee bezig? Wat is je onderzoekslijn?

Mijn passie als wetenschapper is de verbetering van huidige vaccins en de ontwikkeling van nieuwe vaccins voor met name hiv. De focus van mijn onderzoeksgroep is om te kijken hoe het immuunsysteem de verschillende vaccins ziet en wat dat betekent voor de daaropvolgende immuunreactie, zodat we beter weten hoe we de vaccins moeten verbeteren. Daarnaast doe ik ook onderzoek naar de mogelijke toepassing van antistoffen om een besmetting met hiv te genezen.

Een doelstelling van de Young Academy is om de relatie tussen de wetenschap en de gemeente Amsterdam te versterken. Wat ga jij daar aan doen?

Het eerste project van AYA is om een application based Science tour voor Amsterdam te maken. Deze stadswandeling leidt langs allerlei plekken in Amsterdam die belangrijk zijn geweest voor de wetenschap of die interessante wetenschappelijke vraagstukken aansnijden, zoals de anatomische les in De Waag, de plek van het wereldberoemde schilderij van Rembrandt. Met deze wandeling willen we niet alleen de toerist een andere kant van de stad laten zien, maar juist ook de Amsterdammers en scholieren. We zijn druk bezig om dit te realiseren en we hopen dat de gemeente Amsterdam ons hierin gaat steunen.