Marie Curie-beurs voor onderzoek naar biomarkers

Het project MIRIADE, van Charlotte Teunissen en Eline Willemse, klinische chemie Amsterdam UMC, heeft een Marie Skłodowska-Curie Innovatief Trainingsnetwerk subsidie van 4 miljoen euro ontvangen. Met deze beurs van de Europese Unie kunnen 15 onderzoekers in opleiding zich ontwikkelen tot expert op het gebied van biomarkers (signaalstoffen). Nadruk ligt op biomarkers voor dementie-onderzoek.

Charlotte Teunissen (links) en Eline Willemse. Charlotte Teunissen (links) en Eline Willemse.

Door het gebruik van biomarkers kan de diagnose van verschillende vormen van dementie nauwkeuriger worden gesteld. Biomarkers zijn bijvoorbeeld eiwitten in lichaamsvloeistoffen als hersenvocht en bloed. Deze biomarkertesten moeten nauwkeurig zijn en de uitslag direct beschikbaar komen, zodat er sneller een goede diagnose kan worden gesteld. Dit leidt tot kortere wachtlijsten bij geheugenpoliklinieken, zoals Alzheimercentrum Amsterdam, en uiteindelijk ook tot lagere kosten van de gezondheidszorg. Daarnaast is er grote vraag naar goede biomarkers voor het testen van de effectiviteit van nieuwe medicijnen.

 Blauwdruk

De nieuwste technologieën op het gebied van biomarkeronderzoek worden in het internationale project MIRIADE met elkaar vergeleken. Dit resulteert in een blauwdruk voor biomarkerontwikkeling voor dementie. Het MIRIADE consortium is verspreid over 12 landen (Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland, Spanje, Italië, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zuid-Korea en Verenigde Staten). Een promovendus wordt in Amsterdam UMC opgeleid, vijf anderen gaan hun titel aan de VU behalen.