Amsterdam UMC heeft voor de eerste keer gebruik gemaakt van MRI bij een behandeling van een patiënt met een hartritmestoornis. “Met de patiënt gaat het goed, de ingreep is goed verlopen”, aldus Marco Götte, cardioloog bij Amsterdam UMC en oprichter van het iCMR Field+Lab. “Normaal is de MRI-scanner voor diagnoses. Nu gebruiken we de MRI om de chirurg tijdens de ingreep van goede beelden te voorzien.”

Wereldwijd is Amsterdam UMC het tweede centrum dat hiervoor apparatuur van het Amerikaanse bedrijf Imricor heeft aangeschaft. “De MRI-geleide behandeling van hartritmestoornissen is een ingreep met een laag risico waarbij we twee technieken combineren. Namelijk de bestaande procedure voor hartritmestoornissen waarbij we via een katheter, ingebracht in de lies, weefsel van het hart met opzet verbranden. Dit combineren we nu met het gebruik van de MRI-scanner in plaats van een röntgenapparaat”, legt Götte uit. Hij en Cor Allaart, electrophysioloog, voerden samen met het team de procedure uit.

Minder procedures per patiënt, minder ziekenhuisopnames, minder medicatie
"Juist door die MRI-scanner heb je beter zicht op het hartweefsel dan met het röntgenapparaat. Hierdoor kan je vooraf beter inschatten bij wie de behandeling zal aanslaan en bij wie niet. Je kunt ook de katheter veel nauwkeuriger sturen naar de juiste plek voor behandeling en dat gaat nu zonder schadelijke röntgenstraling. Dit alles levert winst op voor patiënten en het behandelteam”, legt Götte uit. De grootste winst van deze werkwijze is dat de arts tijdens de ingreep beter kan zien of hij het hartweefsel voldoende behandeld heeft. Dit vergroot de kans op een succesvolle behandeling. Patiënten hoeven minder vaak terug te komen en het verbetert de kwaliteit van leven. “Bovendien daalt de wachttijd voor een dergelijke behandeling en nemen zorgkosten en medicatiegebruik af”, verwacht Götte.

Duurzaamheid, teamspel en veiligheid
Bijzonder is dat Götte deze behandeling kan uitvoeren met een conventionele MRI-scanner. Door innovatieve aanpassingen heeft hij de bestaande MRI-scanner bij Amsterdam UMC omgebouwd tot een instrument dat niet alleen diagnostische plaatjes maakt: het apparaat is nu een instrument dat tijdens de behandeling van hartritmestoornissen kan worden ingezet. Ook heeft hij een goed opgeleid team klaarstaan. Götte: “Om zover te komen is teamspel enorm belangrijk. We hebben twee werelden bij elkaar gebracht die elkaar versterken: de wereld van de cardiale MRI en die van de hart-interventie. Dit vraagt om gewenning, veel training en aanpassing van traditionele procedures en werkwijzen. De innovatie zit niet alleen in de gebruikte technieken, maar evenzeer in de werkwijze en samenwerking.” Götte heeft ruim 5 jaar gewerkt aan de voorbereidingen om deze techniek in de kliniek te kunnen introduceren. Amsterdam UMC is een van de eerste ziekenhuizen met deze baanbrekende techniek.

Onderzoek met varkensharten
Götte doet in Amerika onderzoek naar MRI-geleide hartinterventies  met varkensharten uit het slachthuis. Deze harten kunnen weer aan het kloppen worden gebracht en in de MRI-scanner aan experimenten onderworpen worden. Het mooie van dit preklinische onderzoek is dat er geen proefdieren voor noodzakelijk zijn. Met de resultaten van dit experimentele onderzoek kan Götte daarna in de kliniek op termijn meer complexe ritmestoornissen behandelen en ook andere hartinterventies gaan doen.
Götte is enthousiast: “Denk aan het MRI-gestuurd afnemen van hartbiopten. Op deze manier is nauwkeuriger te zien op de beelden of je weefsel op de juiste plek wegneemt. Hierdoor kan sneller en preciezer de juiste diagnose gesteld worden.” Götte gaat met de opgedane kennis overal ter wereld andere teams opleiden om deze procedure uit te voeren.