Met een subsidie van 850.000 euro van ZonMW en het Oncode Instituut gaan onderzoekers van Amsterdam UMC een vervolgstudie doen naar een nieuwe behandeling met het bestaande medicijn Sunitinib tegen kanker. Uit recent onderzoek blijkt dat een andere dosering de groei van tumoren afremt bij patiënten met uitgezaaide dikke darmkanker.

De behandeling met medicijnen gebeurt meestal volgens een standaard vastgesteld doseringsschema. Maar of dit het meest effectieve schema is voor alle patiënten, is onduidelijk. Sunitinib, een remmer van specifieke enzymen (kinases), is ontwikkeld om de groei van (nieuwe) bloedvaten naar de tumor af te remmen.

De subsidie is verstrekt aan Amsterdam UMC en Oncode Investigator Jan Paul Medema. Hij gaat dit project doen in samenwerking met arts-onderzoeker Sophie Gerritse en oncoloog Henk Verheul. Uit hun onderzoek bleek dat een hogere dosering ook de groei van tumoren remt. Patiënten kregen het medicijn een keer per twee weken in hoge dosis in plaats van iedere dag een lagere dosis. Patiënten konden dit nieuwe doseringsschema goed verdragen. Daarnaast gaf het hoopvolle resultaten bij patiënten met uitgezaaide dikke darmkanker; de tumor of tumoren groeiden minder snel dan bij de dagelijkse standaarddosering.

“Met de subsidie gaan we belangrijk vervolgonderzoek doen. We hopen de behandeling verder te verbeteren door patiënten tweewekelijks het medicijn Sunitinib te geven in hoge dosering. Dit vergelijken we met de standaardbehandeling met het medicijn TAS-102. Door middel van loting krijgt de ene helft van de patiënten Sunitinib en de andere helft TAS-102”, aldus Gerritse.

“Daarnaast bekijken we welke tumorkenmerken het effect van deze behandelingen in de toekomst kunnen voorspellen”, zegt Gerritse. “Ons uiteindelijke doel is een meer persoonlijke behandeling met zo min mogelijk bijwerkingen.”