Online oefentherapie helpt tegen chronische duizeligheid

Het online oefenprogramma Vertigo Training is een effectieve behandeling tegen chronische duizeligheid. Huisarts-in-opleiding Vincent van Vugt van Amsterdam UMC deed onderzoek bij ruim 300 patiënten, de resultaten zijn vandaag gepubliceerd op het internationale medische onderzoekplatform BMJ.

Duizeligheid is een van de meest voorkomende klachten in de huisartsenpraktijk. Vooral ouderen hebben er last van. Eén op de tien vijfenzestigplussers bezoekt minimaal één keer per jaar de huisarts vanwege duizeligheid. Een belangrijke oorzaak is schade aan het evenwichtsorgaan.

In de afgelopen jaren is duidelijk geworden dat, ongeacht de reden van deze schade, oefenen helpt bij herstel. Een dergelijke oefentherapie heet vestibulaire revalidatie. Het gaat om een oefenschema van zes weken is waarin het evenwichtssysteem als het ware gerevalideerd wordt. De oefeningen worden steeds moeilijker gemaakt zodat het evenwichtssysteem steeds meer wordt uitgedaagd.

Toegankelijk
Ondanks het wetenschappelijk bewijs voor vestibulaire revalidatie wordt deze behandeling door minder dan 10 procent van de huisartsen in Nederland toegepast. Om deze revalidatie toegankelijker te maken voor huisartsen en patiënten heeft de afdeling Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde samen met de University of Southampton het online oefenprogramma Vertigo Training ontwikkeld. "Patiënten moeten twee keer per dag eenvoudige hoofd- en nekbewegingen doen. De website past de zwaarte van de oefeningen aan op basis van de duizeligheidsklachten van de patiënt. De patiënt krijgt ook informatie over duizeligheid en hoe ze ermee om kunnen gaan."

In een gerandomiseerd onderzoek werden 322 vijftigplussers die regelmatig kampen met duizeligheid uit 59 verschillende Nederlandse huisartsenpraktijken willekeurig ingedeeld in één van de volgende drie groepen: Vertigo Training zonder ondersteuning, Vertigo Training met ondersteuning door een fysiotherapeut of gebruikelijke zorg zonder beperkingen.

Minder klachten
Deelnemers vulden vragenlijsten in bij de start van het onderzoek, na drie maanden en na zes maanden. "Na drie en zes maanden hadden zowel de Vertigo Training deelnemers met als zonder ondersteuning minder klachten, ze ervaarden minder beperkingen en ze waren minder angstig dan deelnemers die gebruikelijke zorg kregen", aldus Van Vugt.

Aangezien behandeling via internet toegankelijk en goedkoop is, heeft deze Vertigo Training de potentie om op termijn de zorg voor een grote groep patiënten te verbeteren.

Henk van der Lit
hoe krijg ik toegang tot het oefenprogramma chronische duizeligheid
Johanna
Kan je ook ergens aanmelden zodat ik als eerste erbij ben om hieraan mee te doen als het volledig op de markt is. Want ik wil dol graag van mijn duizeligheid af

Groetjes
Johanna
Monet van Buuren-Kleijn
Ook ik had last van duizeligheid kon in de nacht niet lopen ben afgevoerd naar ziekenhuis door de scan gegaan en vervolgens naar Zuiderhout gebracht in Haarlem daar bijna 2.5 week gelegen en daarna met medicijnen naar huis gegaan nu heb ik er weer last niet zo ernstig maar wel duizelig vooral met opstaan kunt u mij die oefeningen ook bij mij doen dat enigszins normaal kan leven
Tera Hooijer
Graag op de hoogte stellen, als er meer bekend is: Ik heb een hersenbloeding gehad in 2015, was gevallen en daarna het gevoel dat ik een hersen schudding verwaarloosd heb en nog altijd problemen met het evenwicht.
Marian
Na mijn CVA eind 2017 ondervind ik nog steeds klachten van duizeligheid. Kan ik geïnformeerd worden wanneer er een online-training beschikbaar is?
Josefine Boertjens
Dag, heel graag zou ik aan dit programma deelnemen. Kan dit inmiddels? Of een variant? Maar ajb IETS dat ik kan doen!!
Reageren
Velden met een * zijn verplicht