Oogkaschirurgie maakt het verschil voor patienten

Oorspronkelijk wilde professor Peeroz Saeed neurochirurg worden. Maar toen hij stage liep bij het orbitacentrum van het toenmalige AMC wist hij het zeker: hier kwamen al zijn interesses samen. De orbita oftewel oogkas is een complex geheel van zenuwen, vaten, bot, en weefsels en vraagt een veelheid aan expertise en specialisatie om goed te kunnen opereren. Onlangs werd Saeed benoemd tot hoogleraar Orbitachirurgie aan de Universteit van Amsterdam.

foto: Kirsten van Santen
foto: Kirsten van Santen

Al meer dan 50 jaar is dit orbitacentrum een begrip in de wereld. Saeed ontwikkelde mee aan de expertise die er tot op de dag van vandaag is en waarvoor de hele wereld naar Amsterdam komt. Hij leidde veel wetenschappelijk onderzoek. Zijn expertise is onder andere gericht op de schildklierziekte van Graves, waarbij patiënten vaak uitpuilende ogen krijgen. Saeed en zijn collega’s voeren operaties uit waarbij de oogkas wordt vergroot en de ogen ‘terug’ in het gezicht kunnen worden geplaatst. Ook tumoren die zich bevinden in de buurt van de oogkas worden door Saeed met grote regelmaat behandeld, bij zowel volwassenen als bij kinderen.

‘Die kennis en kunde is echt hier ontwikkeld. En het is met recht een multidisciplinair vakgebied; we werken samen met endocrinologen bij de ziekte van Graves, met KNO-artsen, Neurochirurgen, met radiologen, met oncologen etcetera’, aldus Saeed.

De hoogleraar vindt het vak niet alleen ‘technisch’ interessant, maar het is ook een hoopvol vak. Patiënten kunnen veelal goed geholpen worden, genezen vaak en de operatie heeft een grote posititieve impact op hun leven. ‘Het is fijn als ik mensen kan helpen bij hun genezing. Zeker als het om kinderen gaat.’

Saeed heeft een aantal missies met zijn Leerstoel; het samenwerken in multidisciplinaire teams voor de best mogelijke patiëntenzorg (‘we vormen een zorgstraatje; een patient komt ‘sochtends binnen en weet ‘smiddags wat zijn behandeltraject wordt’) is er één. Maar ook het opleiden van fellows (medisch specialisten die zich verder specialiseren in een heel specifiek vakgebied – zoals orbitachirurgie) is een groot doel. ‘Ik heb de eer om van over de hele wereld mensen op te leiden in hun fellowships. Het is erg leuk om met internationale mensen te werken.’ En uiteraard zet hij zijn wetenschappelijk onderzoek voort en richt zich op innovaties binnen de orbitachirurgie.

De van oorsprong Iraanse Peeroz Saeed vindt het een eer om tot hoogleraar te worden benoemd in Amsterdam, aan de universiteit waar hij ooit zijn studie begon. ‘Ik schreef het al in mijn proefschrift; ik ben een Amsterdammer!’

Tekst: Loes Magnin