Aan het einde van het jaar kijken we terug op opmerkelijk en bijzonder (wetenschappelijk) nieuws. In dit bericht geven we een overzicht van wat Amsterdam UMC dit jaar naar buiten heeft gebracht. De afdelingen communicatie van locaties AMC en VUmc wensen u een goed 2020.

Vroeg gebruik Parkinsonmedicijn ook veilig op lange termijn

Rob de Bie, hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen, onderzocht het klassieke medicijn levodopa dat klachten vermindert bij Parkinson. Uit zijn studie blijkt dat het middel zonder probleem bij de eerste symptomen van de ziekte kan worden gebruikt. Dit heeft geen negatieve gevolgen voor de patiënt op de lange termijn, zoals eerder werd gedacht. Een bijna zeven jaar durend onderzoek onder leiding van Amsterdam UMC heeft aangetoond dat artsen niet terughoudend hoeven te zijn bij het voorschrijven ervan.
Meer informatie.

Genetische mutatie verhoogt kans om 100 te worden zonder dementie

Een mutatie in het PLCG2-gen beschermt tegen verschillendevormen van dementie. Dragers van deze mutatie hebben een sterk verhoogde kans om 100 jaar te worden zónder dementie. Dat blijkt uit onderzoek van Alzheimercentrum Amsterdam en de afdeling Klinische Genetica van Amsterdam UMC, onder leiding van Henne Holstege. Holstege: “Hiervoor hebben wij ons 100-plus onderzoek opgezet: om beschermende factoren te ontdekken die het brein tot op hoge leeftijd gezond houden.” Het onderzoek is in mei gepubliceerd in Acta Neuropathologica.
Meer informatie
.

Yvette van Kooyk onderscheiden met Spinozapremie

In juni maakte NWO bekend dat Yvette van Kooyk, hoogleraar moleculaire celbiologie en immunologie, de Spinozapremie krijgt. De Spinozapremie is de hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap. Van Kooyk krijgt 2,5 miljoen euro. Behalve aan wetenschappelijk onderzoek wil de hoogleraar een belangrijk deel van de premie aan kunst gaan besteden: kunst om de immunologie beter tussen de oren van het publiek te brengen.
Meer informatie.

Dramaserie maakt kinderen bewuster van gezondheid

In de KRO-NCRV serie SpangaS gaat een jongen van een ongezonde naar een gezonde leefstijl, wat de jonge kijkers motiveert gezondere keuzes te maken.Dit blijkt uit onderzoek van cardioloog Leonard Hofstra, dat in The Lancet werd gepubliceerd. ‘Samenwerking met de dramaserie-industrie is een kosteneffectieve manier om mensen een duwtje in de rug te geven naar een betere leefstijl’, stelt Hofstra.
Meer informatie
.

Kijken in de patiënt wat medicijnen doen

Het Amsterdam UMC Imaging Center opende op 31 oktober zijn deuren. In dit centrum komen klinische zorg, onderzoek en het ontwikkelen van medicijnen onder één dak. De ‘winst’ die hiermee wordt behaald, is zowel voor patiënten als onderzoekers enorm.  "Door op één plek te zijn, kunnen we sneller een diagnose stellen en kijken welke behandeling het beste is", aldus Guus van Dongen, hoogleraar medische beeldvorming en initiatiefnemer van het centrum. Koningin Máxima bracht een werkbezoek aan het Imaging Center.
Meer informatie
.

Online oefentherapie helpt tegen chronische duizeligheid

Het online oefenprogramma Vertigo Training is een effectieve behandeling tegen chronische duizeligheid. Huisarts-in-opleiding Vincent van Vugt van Amsterdam UMC deed onderzoek bij ruim 300 patiënten, de resultaten zijn in november gepubliceerd op het internationale medische onderzoekplatform BMJ.
Meer informatie.      

Studie stamceltherapie bij MS in Nederland van start

Amsterdam UMC begon in november met een studie naar het effect van stamceltherapie op het ziekteverloop bij MS, onder leiding van Joep Killestein. De komende twee jaar zullen tien mensen met MS stamceltherapie ondergaan als onderdeel van een grotere internationale studie. Stamceltherapie bij MS wordt in Nederland nog niet vergoed noch uitgevoerd. Om stamceltherapie in Nederland vergoed te krijgen, is wetenschappelijk onderzoek nodig waarin effectiviteit en veiligheid van stamceltherapie direct vergeleken wordt met effectieve medicijnen voor MS.
Meer informatie.

Amsterdam UMC stelt gegevens over IC-patiënten beschikbaar om levens te redden

In november stelt Amsterdam UMC als eerste ziekenhuis in Europa data over intensive-carepatiënten beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek en om de zorg te verbeteren. Individuele patiënten zijn hierbij redelijkerwijs niet identificeerbaar. Hierdoor moeten toekomstige IC-patiënten sneller de juiste behandeling krijgen, zegt projectleider en intensivist Paul Elbers. Dat is hard nodig, want tot 30 procent van de patiënten op de intensive care overlijdt.
Meer informatie.


Roken vergroot kans op psychiatrische aandoening

Jentien Vermeulen, psychiater en projectleider RookVrij Amsterdam UMC, promoveerde op het onderzoek dat roken de kans op psychiatrische aandoeningen enorm vergroot. Ze ontkrachtte met wetenschappelijk onderzoek de aanname dat roken ‘heilzaam’ kan zijn voor psychotische patiënten. Jentien Vermeulen verbindt haar wetenschappelijke kant met een maatschappelijke/activistische kant. Ze kreeg het voor elkaar om Amsterdam UMC én de omliggende instellingen rookvrij te krijgen.
Meer informatie
.

Doelgericht op zoek naar genezing bij hiv

Theo Geijtenbeek is hiv-onderzoeker, en trekker van een groot project met als inzet ‘de genezing van hiv’. Om hiv te genezen, moeten we weten waar het virus precies ziet. Een samenwerkingsverband van onderzoekers en bedrijven geleid door Theo Geijtenbeek, wil de kennis over het reservoir van hiv vergroten. In het tweede deel van het onderzoek test hij methoden om de geïnfecteerde cellen op te ruimen.
Meer informatie
.

VriendenLoterij schenkt vijf miljoen voor ‘magistraal’ programma

Carla Hollak, hoogleraar metabole ziekte en ziekenhuisapotheker Marleen Kemper zijn initiatiefnemers van het ‘medicijn voor de maatschappij’-platform, waarin onder andere een duur geneesmiddel in Amsterdam UMC magistraal wordt bereid. Zij zetten zich, met steun van vijf miljoen euro van de Vriendenloterij, in voor toegankelijkheid tegen een fatsoenlijke prijs van medicijnen voor zeldzame ziektes.
Meer informatie
.

Hoe mazelen het immuunsysteem wist

Colin Russel, hoogleraar Applied Evolutionary Biology, ontdekte dat mensen niet alleen ziek worden van mazelen, maar dat het virus ook flink huishoudt in het afweersysteem van patiënten. Dit vergroot de kans op een andere ziekte nadat de kinderen mazelen hebben gehad. Onderzoekers van Amsterdam UMC en het Wellcome Sanger Institute in Cambridge hebben in kaart gebracht hoe het mazelenvirus het immuunsysteem lam legt. Ze hebben hierover in Science Immunology gepubliceerd.
Meer informatie
.