Parkinson bij de psychiater: Verhalen over liefde, rouw en veerkracht

De ziekte van Parkinson gaat niet alleen gepaard met trillende handen en traagheid, veel patiënten krijgen ook te maken met mentale klachten zoals angst, depressie en psychose. Odile van den Heuvel en Sonja Rutten, beiden psychiater, beschreven deze problematiek in hun boek ‘Parkinson bij de psychiater’. Zij zien het boek als een ode aan de veerkracht en creativiteit van mensen met parkinson.

Sinds 2010 behandelt Van den Heuvel parkinsonpatienten met psychische klachten bij de nieuwe  bij de nieuwe polikliniek neuropsychiatrie bij Amsterdam UMC (toen nog VUmc). Enige jaren later ging Rutten hier aan de slag. Zij besloten over hun ervaringen een boek te schrijven. De lezer kijkt zo door de bril van de psychiater: je wordt meegenomen in hun observaties en medische afwegingen. Van den Heuvel: “Met dit boek laten we zien dat we veel psychiatrische symptomen goed kunnen behandelen. Soms is het echter nodig om te zoeken naar manieren om goed met blijvende klachten om te kunnen gaan.”

Kwetsbaarheid

In het boek staat een aantal persoonlijke verhalen van mensen met parkinson. Allen hebben meegewerkt in de hoop dat hun verhaal andere parkinsonpatiënten en hun naasten kan helpen. Bijvoorbeeld om de psychische klachten te herkennen, het gesprek daarover aan te gaan, om hulp te zoeken en om samen met hun geliefden en behandelaars een manier te vinden om met de mentale kant van parkinson om te gaan. Van den Heuvel: “Gaandeweg raakten we steeds meer onder de indruk van de kwetsbaarheid van mensen die hun angsten en verdriet met ons deelden, de openheid waarmee ze ons deelgenoot maakten van pijnlijke en schaamtevolle gebeurtenissen, maar vooral ook hun levenslust, liefde voor hun naasten, creativiteit en veerkracht.”

Levenswijsheid

Legt dit boek de nadruk op de psychiatrische behandeling van parkinsonpatiënten of juist meer op hun persoonlijke verhalen? Rutten: ”Ons eerste idee was om op een luchtige wijze een beeld te schetsen van de meest voorkomende psychiatrische aandoeningen bij parkinson. Maar al schrijvend kwam het persoonlijke verhaal steeds meer op de voorgrond. De levenswijsheid van al deze mensen is minstens zoveel waard als de medische kennis die wij in dit boek hebben proberen te delen.“

Odile van den Heuvel is psychiater en hoogleraar Neuropsychiatrie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze richtte in 2010 het Centrum voor Neuropsychiatrie van Amsterdam UMC op, waar mensen met parkinson en psychische klachten behandeld worden.

Sonja Rutten is psychiater en promoveerde op onderzoek naar angst, depressie en slaapproblemen bij de ziekte van Parkinson. Zij is sinds 2012 verbonden aan het Centrum voor Neuropsychiatrie.

Parkinson bij de psychiater, Uitgeverij De Geus| €18,99 | ISBN 978 90 445 4466 4

Tekst: Jan Spee