Peter Bisschop, hoogleraar Inwendige Geneeskunde, in het bijzonder klinische endocrinologie

Peter Bisschop is benoemd tot hoogleraar Inwendige Geneeskunde, in het bijzonder klinische endocrinologie aan de geneeskundefaculteit van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij bestudeert de neuro-endocriene regulatie van de botstofwisseling.

“In de neuro-endocrinologie onderzoeken we het samenspel van hormonen en zenuwen”, legt Bisschop uit. “Eenvoudig gezegd gaat dit vakgebied over hoe hormonen de hersenen en zenuwen beïnvloeden en hoe dat samen weer een effect heeft op de stofwisseling van organen.”

Botonderzoek

“Toen ik in 2007 staflid werd van de afdeling Endocrinologie in het AMC, richtte ik mij op botstofwisseling. Ik wilde weten hoe hormonen onze botten sterker kunnen maken en of zenuwen hierbij een rol spelen. De verlaging van vrouwelijk geslachtshormoon na de menopauze verhoogt de kans op botbreuken. Als we beter begrijpen hoe dit werkt kunnen we het misschien omkeren. We hebben aanwijzingen dat vervetting van het beenmerg hierbij betrokken is.”

Door de alliantie met het VUmc kon Bisschop dit onderzoek uitbreiden naar patiënten met een genderdysforie (mensen die sterk het gevoel hebben dat ze geboren zijn met het verkeerde geslacht). “Deze samenwerking biedt een unieke mogelijkheid om de effecten van geslachtshormonen bij vrouwen en mannen te onderzoeken onder gecontroleerde omstandigheden.”

Breed vakgebied

Naast het botonderzoek is Bisschop betrokken bij andere studies. “Als dokter in het ziekenhuis kwam ik allerlei andere klinische vraagstukken tegen die ik wilde uitzoeken. Ik wil me eigenlijk ook niet vastleggen op een ding. Juist de breedte van het vak is aantrekkelijk.”

Een voorbeeld is een studie bij vrouwen met een herhaalde miskraam. Bisschop: “Vrouwen die vaker een miskraam hebben gehad, hebben soms een bepaalde antistof in hun bloed. Dat kan duiden op een slecht functionerende schildklier. Dan lijkt het logisch om extra schildklierhormonen te geven. Veel artsen doen dat, maar of dit de kans op een miskraam werkelijk verlaagt, weten we niet zeker. Dat zijn we nu netjes aan het uitzoeken in een langlopende studie. We verwachten de eerste resultaten in 2022.”

Loopbaan

Bisschop studeerde geneeskunde aan de UvA, en promoveerde op een studie naar de invloed van voeding op insulinegevoeligheid. Tijdens zijn opleiding tot internist werkte hij in verschillende soorten ziekenhuizen, kleine perifere ziekenhuizen maar ook grote academische centra. In 2007 werd Bisschop staflid bij de afdeling Endocrinologie in het AMC, om zich vooral te richtten op botstofwisseling. Naast dit fundamentele onderzoek is Bisschop betrokken bij tal van andere klinische studies op het terrein van de neuro-endocrinologie. Hij begeleidde de afgelopen jaren twaalf promovendi. Sinds 2019 is de hoogleraar voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Endocrinologie (NVE).

Tekst: Edith van Rijs
Foto: Dirk Gillissen