Start geneeskundestudie met online escaperoom

Op donderdag 27 augustus beginnen 400 geneeskundestudenten met hun studie aan de geneeskundefaculteit van de VU in Amsterdam. Een bijzondere start vanwege covid-19; de introductie zal grotendeels online plaatsvinden. Om de campus toch te leren kennen, is er een virtuele rondleiding met een medische escaperoom voor ze gemaakt.

Normaal gesproken komen de studenten voor de introductie naar de campus. Waar ze voor het eerst de snijzaal, het ziekenhuis, het klinisch trainingscentrum, de medische faculteit en de collegezalen zien. Ouderejaarsstudenten leiden ze rond door de medische bibliotheek en laten bijvoorbeeld zien waar de studentenbalie is. Maar door corona is alles anders, zo ook de start van het studiejaar. Met hulp van diverse studenten en artsen is een speciale escaperoom ontwikkeld die volledig coronaproof is. Virtueel ga je van de ene naar de andere ruimte en krijg je een goede indruk van de universiteit en het ziekenhuis.

Vier levens
Door via een luchtfoto op de verschillende ruimtes van de campus te klikken, betreed je de ruimtes en speel je een spel. Je hebt vier levens. Zo kan je in het klinisch trainingscentrum reanimeren. In de escaperoom kun je de vraag krijgen hoeveel borstcompressies je moet doen. Voor corona lag er een oefenpop klaar, nu doe je dit door met je muisknop op het hart te klikken. Heb je het goed? Dan ga je door naar mond-op-mond beademing. Weet je het niet , dan duik je in de boeken van de medische bibliotheek. Heb je het goed, dan win je een tulpje.

Warm welkom
Door corona staan studenten en docenten voor grote uitdagingen, en bij de geneeskundeopleiding zijn deze misschien wel een beetje groter. Want juist tijdens deze studie speelt menselijk contact een prominente rol. Denk aan praktijklessen, patiëntcolleges en stages.

De escaperoom kan gespeeld worden op het platform Studioo, waar de nieuwe studenten tips en tricks krijgen van medestudenten en studieadviseurs. Het is ook de plek waar studieverenigingen zich presenteren. Op deze manier hopen de VU en Amsterdam UMC de nieuwe studenten ondanks corona een warm welkom te heten.

Zelf een kijkje nemen in de escaperoom? Dat kan via deze link.

Tekst: Marre Roozen
Beeld: Faculteit Geneeskunde, Vrije Universiteit